Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Treball per projectes a Educació Infantil

Si en alguna etapa escolar el treball per projectes compleix totes les seves expectatives educatives i d’aprenentatge és precisament en l’Educació Infantil. Partint de la curiositat natural dels infants i amb recursos didàctics infinits i que es renoven contínuament (des de recerques a Internet fins a xerrades de pares, simulacions, treballs plàstics, comparacions, treball del llenguatge i de l’escriptura, visualització de documentals, etc.) a la nostra escola triem un projecte per trimestre. El primer trimestre, però, enlloc de deixar que els alumnes triïn el centre d’interès que voldran treballar, la mestra és qui proposa l’estudi de l’animal que dona nom a cada classe. D’aquesta manera, a més de començar a interioritzar la metodologia pròpia del treball per projectes, els alumnes es comencen a sentir identificats amb el grup (“Nosaltres som els dofins”, diuen) . Alhora empatitzen amb la vida animal, i, per tant, amb la pròpia vida, en tant que nosaltres també pertanyem al regne animal. Als infants els interessa saber del seu animal com neix, on viu, com i què menja, com es desplaça, tot plegat en forma de preguntes que a poc a poc anem responent entre tots.

No cal dir que aquest tipus de treball no es pot fer només a l’escola. Gràcies a la col·laboració de les famílies, podem respondre moltes de les preguntes que ens anem formulant ja que a vegades demanem petites col·laboracions, com anar a la Farmàcia a mesurar la nostra alçada, per comparar-nos amb les girafes o amb investigacions que ens hem proposat.

El treball de cada projecte finalitza amb una posada en comú de tot el que s’ha treballat. És una de les coses més meravelloses que ens passen de tant en tant a les classes. Aquest dia, a més de repassar tot allò que hem après, les mestres veiem en els ulls dels nostres alumnes el plaer d’aprendre, les ganes de saber-ne més, que ha estat acomplerta i que aporta una joia incomparable. Sense adonar-se’n, els hi haurem posat la llavor de les ganes d’aprendre.

Aquí us presentem alguns dels moments més interessants dels projectes d’enguany:

 

Hem fet un petit riu al sorral del pati per intentar reproduir l'hàbitat dels cocodrils. Després hem posat els cocodrils que tenim a la classe dins l'aigua per jugar plegats.

Portem a l'aula una tortuga de terra de dotze anys. Amb ella prenem consciència d¡algunes particularitats de la seva constitució: la rugositat del seu cos, la duresa de la seva closca, les urpes de les seves potes, el seu bec acabat en punxa, el seu tronc ample i curt...

Recreem l'hàbitat de les tortugues i aprenem que les de terra poden habitar en boscos, selves, illes i, fins i tot algunes, en el desert. I les d'aigua en llacs, rius, estanys i en el mar.

Els Mussols hi veuen de nit! En la sala verda a les fosques, hem hagut de fer servir llanternes per veure-hi com ells.

Com viuen els mussols al bosc? Per provar d'entendre-ho, hem anat a la muntanya i, amb els mussols a les mans, hem buscat llocs on podrien viure, com els forats que hem trobat en la soca d'un arbre.

 

Que bé ens ho hem passat fent aquest dofí tan simpàtic amb els taps que hem anat reciclant durant el primer trimestre.

 

A la farmàcia ens han mesurat i, amb els tiquets que ens han donat, hem comparat la nostra alçada amb la de les girafes. Hem trobat que cinc nens i nenes estirats a terra és la mesura que pot arribar a fer un mascle. Són sis metres! Que altes que són!