Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Premi 'Jo estimo el meu planeta'

Hem guanyat el 1r Premi de la revista Reporter Doc 'Jo estimo el meu planeta'! El premi recull iniciatives per la defensa del planeta i accions beneficioses per la sostenibilitat ambiental

La Jina i l’Alèxia, dues alumnes de 6è de primària de l’escola, van pensar que seria interessant explicar el projecte de Forest School (Escola del Bosc) que duem a terme a l’escola des del curs 2017-2018 als membres del jurat dels premis “Jo estimo el meu planeta” que organitza la revista Reporter Doc. I no només això, sinó que van elaborar una presentació que recollia les imatges més representatives d’aquest projecte. A nosaltres, com a escola, ens va semblar una idea magnífica. A més, estem molt orgullosos i agraïts, ja que hem guanyat el 1r Premi en la categoria d'escoles!

 • IMG_6110
 • IMG_6112
 • IMG_6115
 • IMG_6118
 • IMG_6119
 • IMG_6123
 • IMG_6125
 • IMG_6128
 • IMG_6134
 • IMG_6137
 • IMG_6142
 • IMG_6148
 

 

Compartim amb vosaltres el nostre projecte de Forest School:

Hola! Som l’Escola Sant Gregori! Situats a la serra de Collserola, tenim el privilegi de poder gaudir del contacte directe amb la natura. Som una escola acollidora i exigent, arrelada al país i oberta al món. Una escola plena de vida, on els alumnes creixen en un clima de confiança i llibertat des de l’Educació Infantil fins a la Universitat. A l’Escola, creiem fermament que el contacte directe i periòdic amb la natura aporta benestar en el sentit més ampli. Per això, des de fa anys apostem per un programa de Forest School (Escola del Bosc) a Educació Infantil i Primària que enguany s’ha sumat a la necessitat d’ampliar els aprenentatges a l’aire lliure a causa de les restriccions per la Covid-19. Ara més que mai, som conscients de la sort que suposa tenir l’aire lliure tan a l’abast.

Tots els dimarts, dimecres i dijous els nens i nenes de primària i infantil passen tot el matí o tota la tarda a Collserola o a la muntanya de la nostra escola. Cada grup té el seu lloc particular que visita cada setmana o quinzenalment durant tot l’any. De cada sortida en tornen amb objectes, temes i vivències per a treballar dins l’aula. Abans de sortir de l’aula, els nens i les nenes agafen jaquetes, preparen motxilles amb esmorzar, omplen cantimplores i esperen en l’espai comú. Alguns ja porten els quaderns de camp a les mans, altres estan impacients per veure si avui les cabanes seguiran en peu, uns tercers conversen sobre si aquesta vegada tindran sort i podran veure la puput que ahir va sortir volant esporuguida.

En proporcionar-los la vivència d’una natura sense limitacions d’espai, el que busquem és, en suma, aconseguir que els nens i les nenes tinguin coneixement de primera mà del seu entorn més proper i visquin i aprenguin la natura d’una manera quotidiana. Els alumnes de primària, per exemple, acabaran 6è podent reconèixer la flora, la fauna i la geologia de Collserola, que és força representativa dels ecosistemes mediterranis, a més d’obtenir tots els beneficis dels quals parlarem. De la mateixa manera, aquesta alfabetització de la natura també és transversal a totes les assignatures, i el llenguatge propi dels arbres pot ser present en qualsevol de les activitats de llengua, d’educació visual i plàstica o fins i tot de matemàtiques. Aquest contacte constant amb l’entorn natural fomenta respecte cap a la natura i crea un vincle entre l’alumnat i el seu entorn, ja que, com més coneixes una cosa, més aprens a respectar-la.

Dos objectius principals orienten l’aposta feta: d’una banda, volem respondre de manera concreta i genuïna a les evidències científiques que estudis recents aporten sobre la necessitat d’entorns verds per a millorar tant la salut física i mental com el desenvolupament cognitiu; i de l’altra, volem apropar alumnes i famílies a l’entorn natural proper i promoure a partir del seu coneixement el respecte per la natura i per les generacions futures. La situació privilegiada de l’escola també ens hi convida, ja que volem ser, també nosaltres, habitants plenament integrants a la muntanya de Collserola on estem ubicats.

Perquè estem convençuts que el contacte directe, regular i a llarg termini amb la natura proporciona benestar en el sentit més ampli, i permet treballar la resiliència, el treball en equip, la creativitat, el llenguatge i la comunicació en totes les seves formes i l'observació profunda de l'entorn i d'un mateix. En una Forest School, els aprenentatges es construeixen a partir de la pròpia experiència en un entorn canviant, ric en materials i estímuls, i es gaudeix del joc lliure com a forma privilegiada de coneixement i autoconeixement.

De tots aquests aprenentatges, la Jina i l’Alèxia remarquen que el que més els hi agrada de les sortides que fan és “poder estar a l’aire lliure i contentes, aprendre tot allò que té a veure amb la natura, saber els noms i els cants dels ocells, identificar petjades i excrements de diferents animals o aprendre les propietats de les plantes del nostre entorn”. Nosaltres, com a escola hem vist que, de cara al futur, hi ha una sèrie d’elements que ens agradaria mantenir, continuar i ampliar:

Per una banda, els nens i les nenes s’han convertit en grans observadors. Abans que els adults, els alumnes han desenvolupat una capacitat sorprenent per veure tot allò efímer de la natura (el pas d’un animal, una flor primaveral que al cap d’una setmana ja no hi és, rastres d’animals, etc.). En un món on els estímuls ens obliguen a viure d’una manera tan ràpida, creiem que consolidar la capacitat d’observar detalladament és una de les grans virtuts d’aquest projecte.

Per altra banda, els nens i les nenes han assimilat que l’entorn no ens és propi sinó que és de tots i que el pas del temps ens permet entendre que les coses canvien. Els espais compartits són modificables, és a dir, les cabanes que construeixen un dimecres és possible que no segueixin en peu al cap d’una setmana. La meteorologia o la gent que passeja per Collserola poden haver modificat la seva forma d’alguna manera. Entendre aquestes modificacions els ajuda a acceptar els canvis de manera positiva, a treballar la frustració, el treball en equip, així com a compartir i reconstruir. Al cap i a la fi, la natura sempre tira endavant, creix i canvia al seu propi ritme.

També estem molt contents cada vegada que sabem que el projecte s’ha filtrat més enllà del conjunt d’alumnes i professorat, i forma part de tota la comunitat educativa del centre. Els nenes i les nenes estimen els llocs que coneixen i dels que gaudeixen al llarg de les sessions, i això els fa tenir ganes de compartir tot el que saben amb les seves famílies els caps de setmana i per festes. Els espais de Collserola ja formen part del paisatge vital dels nens i nenes de l’escola de tots aquells a qui estimen.

A nivell curricular, creiem que les possibilitats de treballar tot el que veiem a la natura dins l’aula per generar una continuïtat són infinites. El dins i el fora de l’aula es desdibuixen i una part nodreix l’altra. A Educació Infantil, les sortides al bosc permeten treballar la psicomotricitat, la fonètica, el joc lliure, les textures, els colors, les formes, el treball en equip, etc. Però és a l’Educació Primària on podem explicar d’una manera més concreta com les sortides de Forest School fan que les maneres de treballar els temes curriculars (sovint molt semblants d’un any per l’altre) s’ampliïn exponencialment i siguin diferents any rere any. De la mateixa manera que cada any tenim un entorn i un grup d’alumnes nou, les possibilitats de treballar també canvien en un entorn que cada dia ofereix novetats.

Com a exemples de les diferents maneres de treballar que acaben de comentar, volem destacar:

A 1r de primària, els nens i les nenes treballen el cos i els sentits. És a través de jocs, activitats d’autoconeixement del cos i reflexives que els alumnes obren els seus sentits al bosc (deixant de banda el gust, que treballem de manera indirecta menjant espàrrecs silvestres quan és l’època, per exemple). Observar les subtileses de les paletes de colors de la natura millora la vista, l’olor del bosc i de les flors al llarg de l’any afina l’olfacte, reconèixer els diferents tipus d’arbre sensibilitza el tacte i distingir els cants dels ocells i de gaudir del so que fa el vent, la pluja, les branques al caminar entrena l’oïda.

A 2n de primària, un dels temes centrals del curs és l’estudi del pas del temps. Creiem que viure de manera directa les estacions i els canvis que es generen en els colors del paisatge, en la meteorologia o observar com d’una flor n’acaba sortint una ametlla és el millor dels aprenentatges. Els nenes i les nenes protagonitzen, setmana a setmana de manera totalment vivencial què vol dir el pas del temps. Veiem marxar i tornar les orenetes, els pol·linitzadors, també com treuen el cap les formigues, les cries d’esquirol o l’esclat de colors de les flors a Collserola. I no només això, la imaginació entra el joc quan es tracta de treballar els paisatges i podem canviar el prat sabanoide d’albellatge (un gran tresor de Collserola) per una sabana africana feta a mida.

A 3r de primària entrem, encara més, en el món de les plantes. Cal remarcar que aquesta etapa és especialment bonica perquè la lectura millora i això ens permet connectar el món de les lletres amb el món real. Les tribus de ‘Viatge al País dels Lacets’, per exemple, ens donen la possibilitat de convertir els nostres alumnes en membres de diferents tribus. L’ús i el joc amb les plantes, fa que les acabin coneixent d’una manera profunda. No només les saben classificar, sinó que també les saben utilitzar! A 3r de primària fem tints naturals, cistelleria i teixits, recollim i assequem llavors i les plantem a l’escola, adoptem tècniques japoneses tant d’estampació vegetal com de sembra, aprofitem que de les plantes que fan gra en podem fer pa o posem a ratlla les plantes invasores de la nostra zona.

Al curs de 4t de primària aprofundim en l’estudi dels vertebrats. Parlant de tots els animals que veiem al Parc Natural de Collserola (i que no podem capturar), entrem en el món dels vertebrats. I tots aquells vertebrats que no trobem a la muntanya, els introduïm de manera vivencial ajudant-nos de referents com poden ser la tècnica japonesa del gyotaku. El currículum també marca un augment dels aprenentatges d’història en aquest curs, i treballar Egipte i la prehistòria ens ajuda a inventar activitats: fem foc de debò i cuinem a la manera dels prehistòrics, construïm eines amb les pedres, aprenem a fer corda i nusos, etc.

A Cicle Superior de Primària ens agrada treballar la introspecció, ja que fer-ho és un bon treball de tutoria. Aquesta part més reflexiva es combina amb activitats més físiques com les que tenen a veure amb l’orientació. Els jocs a l’aire lliure donen peu a integrar el coneixement adquirit a les aules sobre el funcionament i la fisiologia del cos, la salut i la malaltia, i ens permeten practicar amb l’ús d’eines (palanques, politges, etc.).

A més, de cada any en resulten productes de síntesi que generen material escolar per a les generacions successives (un Memory d’ocells creat pels alumnes, un Quién es quién de fusta sobre plantes, etc.). Com a eix vertebrador, tornem a remarcar que valorem molt com la lectura és una grandiosa font d’activitats i de continuïtat entre el dins i el fora de les aules que ens permet introduir moltes activitats. Haikus al bosc, invenció de rodolins, acròstics, poesies relacionades, endevinalles o representacions de teatre, cal·ligrames o recitals ens acompanyen en totes les nostres sortides al bosc.

En definitiva, totes aquestes activitats ens reafirmen en la nostra aposta per un projecte on el contacte directe i periòdic amb la natura sigui una peça fonamental de l’aprenentatge dels nostres alumnes. Al cap i a la fi, els nens i nenes van madurant i canviant i creixent al llarg dels anys, igual com fa, també al seu ritme, la natura.

Gràcies Jina i Alèxia per donar-nos l’impuls de presentar el nostre projecte i per treballar-hi amb nosaltres.

Compartir