Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

El laboratori de matemàtiques!

El març passat, un equip del CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa) va venir a gravar una classe de matemàtiques de 1r d'ESO impartida per la professora de l'escola Cecília Calvo a l'escola, en el marc d'una campanya que han realitzat per a fomentar els Laboratoris de Matemàtiques a les escoles, financiada per la Comunidad Europea.

En el vídeo se'ns mostra com es fa una classe al voltant de l'ús de la Graella numèrica. Podem veure com, a més del material manipulatiu, les activitats estan complementades amb l'ús d'un simulador virtual d'aquest material i la seva representació sobre paper. Es tracta d'una activitat de llindar baix (adequada per a tot l'alumnat, tots hi tenen accés) i de sostre alt (permet anar més enllà i proposar investigacions), on el paper de les preguntes que fa el mestre als alumnes al llarg de l'activitat és central. 

A l'Escola treballem les matemàtiques a l'ESO (i a totes les etapes educatives) amb la idea que l'alumne ha de ser el protagonista del seu propi aprenentatge. Això ho assolim en els diferents cursos de maneres diferents, i El laboratori de matemàtiques és una estratègia completament nova on l'ús de materials manipulatius, la resolució de problemes pràctics, i el repte de resoldre «amb les mans» -fent ús de la creativitat i la intuïció i no només la memòria– els problemes que els professors els plantegem, permet als nostres alumnes entrar amb cos i ment en el fons de les qüestions platejades, dominar-les i comprendre-les de veritat de forma significativa.

 

Compartir