Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

VALOR (I)

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 4582
 • 0 Comentaris
 • Imprimeix

El tema anterior hem vist què vol dir ser racional en un sentit pràctic. En particular, hem vist com, si som racionals, el nostre comportament ve determinat pels fins que perseguim. Quan actuem, només posem en joc els mitjans necessaris per aconseguir els nostres fins. Així, el nostre comportament ve determinat racionalment per aquests fins. La pregunta que ens fem ara és: què determina els nostres fins? Què ho fa que perseguim aquests o aquells altres fins? La resposta és en el concepte que tractarem aquí: el concepte de valor. Ras i curt, perseguim allò que valorem. Els nostres fins els determina el fet que ens semblen valuosos, i com que - ja ho hem vist - la raó estipula els mitjans a partir dels fins que perseguim, podem dir que el valor que veiem en les coses determina tot el nostre comportament en tant que éssers racionals.

 Heus ací la definició de valor,  

[valor]

“Qualitat o conjunt de qualitats que fan que alguna cosa o alguna persona sigui preuada, valgui” 

En general, podem dir que el valor és la propietat de les coses que desitgem que fa precisament que les desitgem. De fet, si desitgem alguna cosa la desitgem per aquesta propietat, per tant l’objecte de desig és aquesta propietat i no la cosa mateixa. Podem, per exemple, desitjar menjar fruita perquè és sana. Aleshores, però, el que desitgem pròpiament és la salut que ens proporciona –per descomptat que podem voler menjar fruita pel seu sabor, però aquest és un altre tema.  

Dit això, algú es pot plantejar la pregunta següent: allò que desitgem, ho desitgem perquè és valuós o bé és valuós perquè ho desitgem? Considerem separadament les dues possibilitats:  

a) Allò que desitgem, ho desitgem perquè és valuós.  

Si optem per aquesta resposta, aleshores creiem que hi ha coses que són valuoses en elles mateixes, i aquesta vàlua és la que fa que les desitgem. Però aquesta vàlua existeix independentment del nostre desig. És a dir, les coses que desitgem són valuoses abans que les desitgem, i el seu valor causa el nostre desig però és independent d’aquest. Així, si per exemple considerem la diversió com un valor, afirmarem que ho és abans i independentment que nosaltres la vulguem. De fet, afirmarem també que ho és fins i tot si ningú la vol, i que, si existís un planeta ple d’éssers humans i cap d’ells volgués divertir-se, tots anirien ben errats, perquè no sabrien valorar el que és valuós. Direm, aleshores, que el valor de les coses és objectiu, perquè és propi de l’objecte o cosa.  

b) Allò que és valuós, ho és perquè ho desitgem. 

 

 Aquesta és la resposta contrària, això és, fa dependre el valor del desig, que és primer. Si optem per aquesta resposta, sostenim que no hi ha res de valuós si abans no és valorat per algú. Aleshores, però, (i) les coses no són valuoses per elles mateixes, i (ii) les coses poden ser valorades diferentment per persones diferents, sense que l’opinió d’una pugui ser considerada millor que la de l’altra. És ben clar que, si el desig fa que les coses siguin valuoses, jo sóc tant lliure com qualsevol altre de desitjar el que espontàniament vulgui, i aquest meu desig fa aquella cosa valuosa per a mi. Direm, aleshores, que els valors són subjectius, perquè provenen de cada subjecte o persona i en cadascun són o poden ser diferents. 

 

EXERCICI

 Tria i defensa una de les dues opcions. Cal també que observis quins són els problemes que poden derivar de la teva tria. 

Comentaris

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dimarts, 25 Juliol 2017

Entrades Relacionades

No post has been created yet.

Login Alumno