Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

VALOR (I)

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 3817
 • 237 Comentaris
 • Imprimeix

El tema anterior hem vist què vol dir ser racional en un sentit pràctic. En particular, hem vist com, si som racionals, el nostre comportament ve determinat pels fins que perseguim. Quan actuem, només posem en joc els mitjans necessaris per aconseguir els nostres fins. Així, el nostre comportament ve determinat racionalment per aquests fins. La pregunta que ens fem ara és: què determina els nostres fins? Què ho fa que perseguim aquests o aquells altres fins? La resposta és en el concepte que tractarem aquí: el concepte de valor. Ras i curt, perseguim allò que valorem. Els nostres fins els determina el fet que ens semblen valuosos, i com que - ja ho hem vist - la raó estipula els mitjans a partir dels fins que perseguim, podem dir que el valor que veiem en les coses determina tot el nostre comportament en tant que éssers racionals.

 Heus ací la definició de valor,  

[valor]

“Qualitat o conjunt de qualitats que fan que alguna cosa o alguna persona sigui preuada, valgui” 

En general, podem dir que el valor és la propietat de les coses que desitgem que fa precisament que les desitgem. De fet, si desitgem alguna cosa la desitgem per aquesta propietat, per tant l’objecte de desig és aquesta propietat i no la cosa mateixa. Podem, per exemple, desitjar menjar fruita perquè és sana. Aleshores, però, el que desitgem pròpiament és la salut que ens proporciona –per descomptat que podem voler menjar fruita pel seu sabor, però aquest és un altre tema.  

Dit això, algú es pot plantejar la pregunta següent: allò que desitgem, ho desitgem perquè és valuós o bé és valuós perquè ho desitgem? Considerem separadament les dues possibilitats:  

a) Allò que desitgem, ho desitgem perquè és valuós.  

Si optem per aquesta resposta, aleshores creiem que hi ha coses que són valuoses en elles mateixes, i aquesta vàlua és la que fa que les desitgem. Però aquesta vàlua existeix independentment del nostre desig. És a dir, les coses que desitgem són valuoses abans que les desitgem, i el seu valor causa el nostre desig però és independent d’aquest. Així, si per exemple considerem la diversió com un valor, afirmarem que ho és abans i independentment que nosaltres la vulguem. De fet, afirmarem també que ho és fins i tot si ningú la vol, i que, si existís un planeta ple d’éssers humans i cap d’ells volgués divertir-se, tots anirien ben errats, perquè no sabrien valorar el que és valuós. Direm, aleshores, que el valor de les coses és objectiu, perquè és propi de l’objecte o cosa.  

b) Allò que és valuós, ho és perquè ho desitgem. 

 

 Aquesta és la resposta contrària, això és, fa dependre el valor del desig, que és primer. Si optem per aquesta resposta, sostenim que no hi ha res de valuós si abans no és valorat per algú. Aleshores, però, (i) les coses no són valuoses per elles mateixes, i (ii) les coses poden ser valorades diferentment per persones diferents, sense que l’opinió d’una pugui ser considerada millor que la de l’altra. És ben clar que, si el desig fa que les coses siguin valuoses, jo sóc tant lliure com qualsevol altre de desitjar el que espontàniament vulgui, i aquest meu desig fa aquella cosa valuosa per a mi. Direm, aleshores, que els valors són subjectius, perquè provenen de cada subjecte o persona i en cadascun són o poden ser diferents. 

 

EXERCICI

 Tria i defensa una de les dues opcions. Cal també que observis quins són els problemes que poden derivar de la teva tria. 

Comentaris

 • Quim Costa Corbella
  Quim Costa Corbella Diumenge, 19 Març 2017

  per mi les dues opcions son correctes perque hi han coses qu etenen valor per a tothom com per exemple el plaer, pero també hi han coses que per exemple per a mi son importants pero per a una altre persona no.

 • Pablo Pablo	Navarro	Ruiz
  Pablo Pablo Navarro Ruiz Dilluns, 23 Gener 2017

  jo crec que la opcio bona es la B.
  Perque per a mi no es el mateix un objecte que el pots comprar en qualsevol lloc, que no el mateix objecte que pertenyia al teu avi
  que ara es mort; el seu valor es sentimental i a las hores es un valor mes profund que el valor de l'objecte en si.

 • Hans Lluis Herrmann Jane
  Hans Lluis Herrmann Jane Dimarts, 13 Desembre 2016

  Jo penso que les dues opcions són correctes.
  Algunes coses tenen valor per si mateixes com per exemple, la felicitat.
  Però hi ha altres que no tenen valor fins que nosaltres li donem.
  Per exemple: per a mi, el meu peluix té un valor molt gran, però per un altre persona qualsevol, no.

  Contestar Cancel·la
 • Javier Santed Villarroya
  Javier Santed Villarroya Diumenge, 11 Desembre 2016

  Jo crec que la resposta correcta és la B perquè un objecte pot tenir molt valor pero que aquell objete per a una altre persona no tingui res de valor. Això canvia si l'objecte és desitjat o si no ho és. Per això crec que una cosa és valuosa si és desitjada.
  En conclusió crec que si desitgem una cosa o objecte si ho has desitjat serà valuós.

  Contestar Cancel·la
 • Abril Jane Moreno
  Abril Jane Moreno Dijous, 08 Desembre 2016

  Jo crec que les dues respostes són correctes, tot depèn de si és un valor sentimental o material. Si és un valor sentimental, seria l'opció B, ja que, allò que per a algú és molt valuós, per algú altre pot interessar ben poc. En canvi el valor material seria l'opció A. per exemple, un lladre en robar un collar de perles en l'únic que pensa és en els diners que en traurà quan el revengui (valor material), però per a la persona que el portava era molt valuós, ja que, era un regal de la seva àvia morta (valor sentimental).

  Contestar Cancel·la
 • Convidat
  aina vila ´`abregas Dimecres, 07 Desembre 2016

  la resposta correcte en la meva opinió és la B. Penso això perque alguna cosa té valor només si es desitjada per algu, i aquest valor pot variar segons la persona i el que significa per ell. Per exemple a una persona li fa molta ilusió una samarreta perque li agrada i llabors la desitja i la vol comprar, però per una altra pot semblar-li molt lletja i no la trobara valuosa i no la comprarà

  Contestar Cancel·la
 • Aurea Climent Recio
  Aurea Climent Recio Dimarts, 29 Novembre 2016

  JO crec que hi han dos tipus de valors els valors sentimentals per exemple una pluma del meu avi que no es pot substituir per una altre, i el valor material que ancara que costi es pot substituir per un altre igual o semblant .
  Per tant,defenso tant l'opció A tant com la B perquè per mi les dos són importants ja que m'han costat de aconseguir ho me las an donat gent que per a mi és important.

 • Convidat
  aurea climent recio Dimarts, 29 Novembre 2016

  JO crec que hi han dos tipus de valors els valors sentimentals per exemple una pluma del meu avi que no es pot substituir per una altre, i el valor material que ancara que costi es pot substituir per un altre igual o semblant .
  Per tant,defenso tant l'opció A tant com la B perquè per mi les dos són importants ja que m'han costat de aconseguir ho me las an donat gent que per a mi és important.

 • Blanca Estrada Gonzalez
  Blanca Estrada Gonzalez Dimarts, 29 Novembre 2016

  Jo defenso les dues opcions ja que les algunas coses tenen valor per el que són però també hi ha altres tipos de valors més personal o que signifiquen més per nosaltres. Això ens porta a que hi han coses que poden tenin un valor i per altres un altre. Aquí el valor seria subjectiu. Si algú important em regala un ujecte qualsevol per mi tindria un valor sentimental però per altres seria un simple objete. També tenim el valor objectiu que seria voler alguna cosa per el que és i per el que ene por aportar i no perquè ho desitgem. Però, per exemple la vida te valor per el que és no per el que podem fer amb vida, amb això podria defensar l'opció A

  Contestar Cancel·la
 • Convidat
  marta segura sanchez Dimarts, 29 Novembre 2016

  Jo crec que es la opcio B perque una cosa pot tenir valor per si sola ,pero si te la dona algu el seu valor es molt mes profun i sentimental.

 • Noemi Gutierrez Taborda
  Noemi Gutierrez Taborda Dimarts, 29 Novembre 2016

  Jo crec que la resposta correcta és la B perquè una cosa por ser valuosa solament per tu i no pels demès, un exemple és:
  Jo tinc una pulsera, els demès no veuen el valor que hi ha en ella pero jo si perquè potser hi a un significat especial derrere d´aquesta , potser es d`algun familiar meu o algun amic.

 • Helena Garcia Sagarra
  Helena Garcia Sagarra Diumenge, 27 Novembre 2016

  Jo crec que la resposta correcta es la B . Un objecta es valuos pel pensament de cada persona . Una persona pot veure un
  objecta molt valuos PER TU pero no veure el valor que te . Les coses en si no tenen valor cada persona desideix posar-li el valor que te , hi han molts tipus de valor que podem posa-li les persones com el sentimental o el de la utilitat .
  Ex : Tu tens un simple llapis que es moltimportant per per mi perque tel va regala el teu avi abans de morir-se , jo quan veig aquell llapis i recordu el meu avi , pero una altre person anomés veu unsimple llapis , per ell el valor que te es la utilitat pero per mi el valor que te es sentimental .

  Contestar Cancel·la
 • Convidat
  Pau Coma Font Dissabte, 26 Novembre 2016

  Jo penso que la resposta correcta és la B.
  Ho penso perquè una cosa no té valor fins que algú li aplica un valor qualsevol. Potser hi ha gent que no ho valora gaire o gens, però en té per algú i, per tant, té valor.
  Perdó per escriure tard :( .

 • Mariano Vives Sanchez
  Mariano Vives Sanchez Divendres, 25 Novembre 2016

  jo crec que la bona opcio es la B, jo crec que les coses que nosaltres veiem valuoses ho són perque nosaltres creiem que ho es. També podem dir que una persona pot pensar que si jo crec que una cosa es molt valuosa ell pot pensar que no ho es y també a la inver-sa ell pot pensar que una cosa es molt valuosa y jo puc pensa que no ho es

 • Alexandra de Olano Corberó
  Alexandra de Olano Corberó Diumenge, 20 Novembre 2016

  Perdoni per haber respos tan tard,
  La resposta correcta es la segona.
  Un objecte pot tenir valor o poc valor pero que aquell objete per a una altre persona no tingui res de valor o tingui valor, això canvia si l'objecte la persona el desija o si no. Per això crec que una cosa és valuosa si és desitjada.
  I també crec que si desitgem una cosa o objecte si ho has desitjat serà valuós.

 • Jordi Escaler Corominas
  Jordi Escaler Corominas Dimecres, 16 Novembre 2016

  Bona tarda profesor,perdo per envia aixo tant tant tard.
  Jo opino que la opcio b es mes correcte que la a,aixo per a mi.Crec que una cosa feta nomes per vendre no te cap valor perque aquell objecte no se ha fet amb cariño,sino que esta fet perque si per tindre diners i vendre.Pero si aixo ho ha comprat algun amic,familiar, te molt valor perque ho ha cuidat ell/a i to ha donat a tu.I te moltissiom mes valor si ell/a ho ha creat i to dona te encara mes valor.
  En resum que una cosa te volor si es feta oregalada per amic,familiar.

 • Martina Casañé Cabot
  Martina Casañé Cabot Dimarts, 15 Novembre 2016

  Jo defens-ho l'opció B, ja que tots som diferents i no tothom té les mateixes prioritats a l'hora de desitjar quelcom. M'he plantejat el següent exemple per entendre-ho millor. Tenim dues persones amb dos caràcters ben diferenciats; una es materialista i superflua i l'altre és sencilla i profunda. La primera desitjarà algo per el seu valor material, en canvi la segona persona trobarà valuosa alguna cosa pel seu valor sentimental. Per tant allò que és valuòs ho és perquè ho desitgem.

 • Pablo Moreno Casano
  Pablo Moreno Casano Dilluns, 14 Novembre 2016

  Jo crec que la gent te diferens puts de vista per valorar diferens cosas `per jo tanve valorem molts mitjans per trova un fi.
  També els mitjans determinen els fins.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimarts, 15 Novembre 2016

  Pablo,

  has de millorar el comentari. La primera frase no s'entén i la segona ja vam dir que és falsa

 • Julia Bonet Freixinet
  Julia Bonet Freixinet Diumenge, 13 Novembre 2016

  Jo crec que desitgem les coses perquè són valuoses, és a dir, perquè creiem que tenen valor en elles mateixes. Tot i així, no tothom troba valuoses les mateixes coses. Això és perquè, tot i que tot te un valor, no el valorem.

 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dilluns, 29 Maig 2017

Entrades Relacionades

No post has been created yet.

Login Alumno