Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

Prometeu

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 588
 • 58 Comentaris
 • Imprimeix

Copio a continuació el mite de Prometeu, que Plató fa explicar a un personatge en un dels seus diàlegs. Recordeu que la setmana que ve haureu de comentar-lo a classe, i aprofiteu aquest espai per suggerir idees, arguments, exemples o interpretacions de passatges difícils, i discutir-los entre vosaltres. A treballar!

 

Era en aquell temps en què els déus existien, però les nissagues mortals no existien encara.  Quan arribà també el dia assenyalat per al naixement d'aquestes, els déus les modelaren a l'interior de la terra, barrejant terra i foc i totes les coses que es poden combinar amb la terra i el foc.  Quan les hagueren de fer sortir a la llum, ordenaran a Prometeu i a Epimeteu d'atribuir i repartir totes les qualitats de la faisó més convenient.  Epimeteu, però, demana a Prometeu que el deixi repartir.

 -Quan jo ho hauré fet, digué, tu ho revisaràs.

 I aconseguit el consentiment, es posa a repartir.  En la distribució dóna als uns la forca sense la velocitat; als més febles concedeix la rapidesa; els uns, els arma, als qui no s6n armats per natura disposa alguna qualitat que els salvi.  A aquells que revesteix de petitesa, els concedeix la fugida a vol o l'habitació sota terra; aquells als quals augmenta la grandària, els salva per aquesta mateixa; i en fi, anava repartint bo i servant un equilibri. Tot això ho combinava tenint força cura que cap espècie no desaparegués.  Quan les hagué socorregudes contra llurs destruccions recíproques, s’ocupà de llur defensa contra les intempèries que venen de Zeus, abillant-les de pèls espessos i de pells gruixudes suficients contra el fred i capaces per altra banda contra la calda, i per a anar a dormir, procurà jaç propi i natural per a cadascuna; i per a calçat donà als uns peülla, als altres pells gruixudes i sense sang.  Després d’això> s’ocupà de donar a cadascú un aliment diferent: als uns donà les herbes de la terra, als altres els fruits dels arbres, a d'altres les arrels; a alguns donà per a aliment la carn dels altres, i a aquells donà una descendència limitada, mentre que llurs víctimes tingueren en canvi gran fecunditat, tot per tal d'aconseguir la salvació de l'espécíe.  Però Epimeteu, que no tenia prou saviesa, no s’adonà que havia despès totes les qualitats amb els irracionals: restava sense part en la distribució el gènere humà, i Epimeteu estava perplex sobre què faria.

 Trobant-se en el dubte, compareix Prometeu a fer la inspecció i veu tots els animals proveïts harmoniosament de tot i l'home, en canvi, nu, descalç, sense jaç i desarmat.  Ja havia arribat el dia assenyalat a l'home per a sortir de la terra a la llum.  Prometeu, trobant-se en la dificultat de no saber quina mena de defensa trobaria per a l'home, roba a Hefest i a Atena l'habilitat tècnica i el foc -perquè sense el foc no era possible que aquella qualitat fos adquirida per ningú o esdevingués útil- i en fa do a l'home.  Així fou com l'home adquirí les arts útils a la vida, però la política mancava, perquè era amb Zeus.  I Prometeu no tenia ja temps de penetrar a l'acròpolis que habitava Zeus; altrament,  les guardes de Zeus eren terribles; però pogué penetrar d'amagat a l'obrador d'Hefest i Atena, on ells dos es dediquen a llurs arts preferides, talment que, havent robat les arts del foc a Hefest i la resta a Atena, pogué donar-les a l’home, i així l'home es trobà ben equipat per a la vida.  Prometeu després, segons que es conta, fou acusat de robatori per culpa d'Epimeteu.

 Com que l'home participava de la condició divina, comença per ésser l'únic de tots els animals que honorà els déus, i s'emprengué de construir altars i imatges divines; després adquirí de seguida l'art d'emetre sons i mots articulats, i inventà l’habitació i el menjar i el jaç i la manera de treure aliments de la terra.  Proveïts així, els homes vivien al començament dispersos, perquè no hi havia ciutats.  Així doncs eren destruïts per les bèsties, per tal com elles eren en tot més fortes que l'home i l'art d'aquest li era un ajut suficient per a nodrir-se, però deficient per a la lluita amb els animals; perquè no posseïa encara la tècnica política de la qual l'art de la guerra és una part.  Així cercaren d'aplegar-se i de salvar-se fundant ciutats; però quan s'aplegaven es feien mal mútuament, perquè no tenien l'art de la política, talment que es dispersaven novament i eren destruïts.  Zeus, aleshores, tement per la nostra espècie que no desaparegués del tot, tramet Hermes portant als homes la vergonya  i la justícia, per tal que hi hagués a les ciutats l'harmonia i els lligams creadors de l'amistat.  I Hermes aleshores pregunta a Zeus: ¿De quina manera cal donar als homes la justícia i la vergonya? ¿Talment com s'havien repartit les altres virtuts repartiré aquestes?  Perquè han estat repartides així: un de sol que posseeixi l'art de la medicina serveix a molts profans, i així mateix s'esdevé amb els altres artesans. ¿Establiré així la justícia i la vergonya entre els homes, o les repartiré entre tots? -Entre tots, féu Zeus, que tots en participin; perquè no subsistirien les ciutats si només uns pocs n'estiguessin proveïts, com s'esdevé amb les altres arts.  Altrament, imposa de part meva la llei, que l’incapaç de participar de la justícia i de la vergonya sigui exterminat com una plaga de la ciutat.

  Plató, Protàgores, 320, c, 2 – 322, d (ed. Textos Filosòfics, Ed. Laia, trad. Joan Crexells, p. 140-143)

Comentaris

 • Salvi Juanola Rodríguez
  Salvi Juanola Rodríguez Diumenge, 13 Maig 2018

  Al final del mite, Plató ens diu que es farà fora de la ciutat als que no participin de la justicia i la vergonya.

 • Eduard Navarro Ruiz
  Eduard Navarro Ruiz Dilluns, 07 Maig 2018

  El mite tracta sobre la divinitat de les facultats humanes. Sense aquesta part divina que tenim, l'espècie humana s'hauria extingit. Ara bé, sense l'aportació de la vergonya i la justícia no podríem viure en comunitat i també hauríem estat destruïts.
  Epimeteu va fer un gran treball per a equilibrar el conjunt de les espècies animals, però es va deixar a l'home. Per a nivellar-lo se li aporten aquestes facultats divines. Però, realment l'anivellen com es pretenia, o el posen per sobre de la resta trencant l'equilibri?

 • Josep Pascual Sitjà
  Josep Pascual Sitjà Dimarts, 01 Maig 2018

  El el mite ens explica que com prometeu lis havia robat a Hefest i Atena les avilitats de la tecnica , el foc i a zeus la politica.L´home es converteix en l`unic eser de la terre que pot entendre qui es i com sa format .Aixo el clasifica en que no es un animal pero tampoc un deu ,perque es mortal.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 04 Maig 2018

  Ben dit

 • Convidat
  Jofre Pons Barnola Dimarts, 01 Maig 2018

  Hi ha altres mites d'altres cultures que són semblants a la del mite de prometeu,són cultures que mai s'havien relacionat a l'època antiga això explica que els mites necessiten ser explicats (com aquest de la creació del mon) i com que l'home es el unic animal que pot crear és el unic que pot entendre que les coses van ser explicades

 • Convidat
  Bruno Russo Dimarts, 01 Maig 2018

  El mite explica la creacio dels humans, els cuáls tenen cualitats dels Deus Hefest i Atena. Perque Epimeteu va ficar massa atencio els animals oblidan-se de que tenia que fer el equilibri entre tots els essers vius. Sense aquest error que Epimeteu va cometre,la vida no seria tal com la coneixem.

 • Carla Comas Corbella
  Carla Comas Corbella Dimarts, 01 Maig 2018

  El mite explica el que necessariament ha de ser explicat d'una manera o d'altre.En el mite hi acostumen a aparèixer elements i fent sobrenaturals. Podem fer la comparació amb la llegenda,una llegenda no necessita ser explicada, es a dir no te com si diguessim un doble sentit que fa pensar. En canvi un mite ens acostuma a parlar de problemes socials o emocionals i de fets que han succeit a través de protagonistes divins i humans.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 04 Maig 2018

  No és el mite mateix el que necessita ser explicat, ni la llegenda mateixa la que no necessita ser explicada. És allò que explica el mite que necessita ser explicat, cosa que no passa amb les llegendes... però molt bon comentari!

 • Carla Comas Corbella
  Carla Comas Corbella Dimarts, 01 Maig 2018

  ttt

 • Gabriela Gatell Fernández
  Gabriela Gatell Fernández Dimarts, 01 Maig 2018

  Aquest mite explica com Epimeteu va repartir les diferents característiques físiques per dur a terme totes les funcions vitals que tenen els animals: reproduir-se, desenvolupar-se, nodrir-se, relacionar-se ... és a dir, que els permeten sobreviure. Però la característica mes important no es física, sinó la capacitat de pensar, que ens permet crear allò que substitueix el que no tenim com a qualitat física. Aquestes característiques que va repartir Epimeteu les estudiem a ciències naturals i les qualitats per relacionar-se entre els humans son les que estudiem a ciències socials.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 04 Maig 2018

  Molt ben vist!

 • Álex	López	Garrido López Garrido
  Álex López Garrido López Garrido Dimarts, 01 Maig 2018

  D´acord amb el mite els Deus reparteixen qualitats a tots els animals a un li donen alas a l´altre velocitat pèro amb els humans ja no queden qualitats aixi que els hi donen la intèligencia i la justicia.

  Contestar Cancel·la
 • Sophia Anna Zuna-Kratky Torres
  Sophia Anna Zuna-Kratky Torres Dimarts, 01 Maig 2018

  Als humans els hi es otorgada la habilitat tècnica però aquesta habilitat no era suficient per poder viure en societat. És per això que després se'ls hi es otorgada la vergonya i la justícia (habilitat política), engendrant harmonia i amistat. Sense vergonya els humans farien el que volen, sense límits, tant si és bo com si és dolent i sense justicia no hi hauria equilibri ni conseqüències als seus actes. I així és com la societat humana s'orgnitza a través d'un sistema construit pel coneixement mentres que els animals viuen instintivament.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 04 Maig 2018

  Molt ben interpretat!

 • Max Munné Mas
  Max Munné Mas Dimarts, 01 Maig 2018

  la categoria dun mite es mes enlla de l'home pero no arriba als deus

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 04 Maig 2018

  T'has fet un embolic, crec.... potser volies dir "la categoria de l'home és superior a la de l'animal però no arriba a la dels déus"?

 • Max Munné Mas
  Max Munné Mas Dimarts, 01 Maig 2018

  El MITE EXPLICA MOLTES INCOCNITES DE L'HOME

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 04 Maig 2018

  No cridis

 • Max Munné Mas
  Max Munné Mas Dimarts, 01 Maig 2018

  Jo crec que un mit3 és una història que necessita que la expliquem i la sabem. Com diu la Martina és la resposta a una pregunta que es fa l'home ique crec se l'ha de fer

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 04 Maig 2018

  Les dues frases del teu comentari diuen coses diferents, Max No és el mateix dir que la història explica una cosa que ha de ser explicada, que dir que és la història la que ha de ser explicada

 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dilluns, 21 Maig 2018