Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

Plaer

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 3147
 • 210 Comentaris
 • Imprimeix

Ja podeu comentar el text d'Epicur treballat a classe (teniu de plaç fins divendres 24). Cal que feu servir les expressions següents: valor, plaer, dolor, mitjà, fi, ètica, causa, conseqüència, racionalitat.

"Per això diem que el plaer és el principi i el fi de la vida feliç, perquè l’hem reconegut com a bé primer i connatural, a partir del qual iniciem tota elecció o rebuig, i ens hi referim jutjant els béns segons la norma del plaer i del dolor. I ja que aquest és el bé primer i connatural, per aquest motiu no escollim tots els plaers, sinó que de vegades renunciem a molts, quan se’n segueix una incomoditat [un dolor] més gran. I molts dolors els considerem preferibles als plaers, si ens donen un plaer encara més gran quan més temps hàgim suportat el dolor. Tot plaer per la seva pròpia naturalesa és un bé, però no tots s’han d’escollir. De la mateixa manera, tot dolor és un mal, però no pas tots s’han d’evitar sempre. Cal jutjar totes aquestes coses amb una justa mesura en vista dels guanys i dels perjudicis, ja que de vegades ens servim del bé com d’un mal i, a l’inrevés, del mal com d’un bé.

Quan diem que el plaer és l’única finalitat, no es tracta dels plaers que cerquen els dissoluts o els cràpules, tal com diuen alguns que desconeixen la nostra doctrina o no hi estan d’acord o la interpreten malament, sinó el no sentir dolor al cos ni trasbals a l’ànima. Perquè ni els convits i les festes contínues, ni el gaudir de jovenets i dones, ni els peixos ni altres aliments que ofereixen les taules luxoses ens fan la vida feliç, sinó el judici encertat que investiga les causes de cada acte d’acceptació o de rebuig i sap guiar les nostres opinions lluny d’aquelles altres que omplen l’ànima d’inquietud. De totes aquestes coses n’és principi i màxim bé el seny, i per aquest motiu el seny, origen de totes les altres virtuts, és més apreciable que la mateixa filosofia, i ens ensenya que no existeix una vida feliç sense ser al mateix temps assenyada, bella i justa; ni és possible viure amb seny, bellesa i justícia, sense ser feliç."

EPICUR Carta a Meneceu (fragment)

Tagged in: 2n ESO 3r ESO Ètica

Comentaris

 • Abril Jane Moreno
  Abril Jane Moreno Dimecres, 24 Maig 2017

  En primer bloc, Epicur explica que el fi més valuós i important de les nostres vides és el plaer. Segons ell, totes les nostres accions són mitjans per aconseguir-lo.
  En segon lloc, diu que, el dolor és necessari i és utilitzat com a mitjà per aconseguir el plaer. Això és el que ens ajuda a fer la nostra racionalitat, a comparar les accions en mitjans i fins i en causes i efectes. Sense ella, no hauríem pogut elaborar l'ètica. Ens ajuda a reflexionar i ens explica quin és el valor moral de les nostres accions, és a dir, si estan bé o malament.

  Jo, estic d'acord amb Epicur, ja que, crec que el plaer és el màxim sentiment al qual podem aspirar. També crec que no és fàcil aconseguir-lo i que per fer-ho s'ha de patir.

 • Guillermo Sunol Escribano
  Guillermo Sunol Escribano Diumenge, 26 Març 2017

  en aquest text, Epicur ens ensenya quin és el bé primer, i com es mereix i s'aconsegueix.
  aquest és el plaer. I el plaer no ha de ser rebutjat a canvi de dolor a menys que aquest sigui un mitjà per aconseguir com a fí, més plaer que dolor (per exemple, estudiar per ser savi o per aconseguir diners en el futur), ja que escollir sempre plaer pot tenir com a consequència un dolor major.
  Aquest comportament és gracies a que l'ésser humà es racional, i té en el seu poder valors étic que el porten al millor camí per ser més feliç

 • Ana Bernal Garcia
  Ana Bernal Garcia Dimarts, 21 Març 2017

  El text de Epicur ens parla de l'etica que hem de seguir per poder tenir un vida feliç, on hem d'evitar el dolor tenint com a fi un plaer. Després diu que el plaer no pot ser cualsevol plaer, doncs s'ha de renunciar a un plaer que ens causa un dolor major, pero tampoc hi parla la manera d' evitar el dolor que és el mitja d'un be. Parla del valor intrínsec del plaer, una mena de racionalitat a l'hora de escollir quin plaer ens convé i quin hem d´evitar.

 • Tomas Calaf Martí
  Tomas Calaf Martí Dimarts, 21 Març 2017

  A la vida busquem el plaer, el que te més valor, aquesta plaer ens fa feliços. Però, de vegades per aconseguir un plaer, hem de passar per un mitjà dolorós. Per tant,en buscar el plaer, tambe de vegades s'ha de buscar el dolor per poder arribar al plaer. L'essèr humà, és racional, sap lo que causa cada efecte i per aixo, l’esser huma, de vegades busca el dolor. En canvi els animals sempre busquen el plaer, perque no son racionals i no coneixen les causes, nomes el busquen.

 • Mafalda Mariana Descamps
  Mafalda Mariana Descamps Dilluns, 20 Març 2017

  Gràcies a la nostra racionalitat que utilitzem, podem escollir el plaer avans que el dolor, però hi ha vegades que hem de triar el dolor avans que el plaer per obtenir una bona conseqüència. Per tant, el mitjà seria escollir per obtenir un fi on li donem el valor que cadascú li vol donar. Nosaltres utilitzem l'ètica per obtenir una bona causa, és a dir el fi.

 • Convidat
  Maria Giralt Dijous, 16 Març 2017

  El que Epicur ens fa veure es que el plaer és el bé primes, és a dir que la felicitat és l'objectiu de la vida. A vegades no pots tenir-lo tant fàcilment. Has de sacrificar-te i escollir uns mica de dolor per després aconseguir el plaer. Per exemple, imagina que vols comprar un cotxa molt car perquè t'agrada molt, primer hauràs de treballar per aconseguir el diner que costi el suposat cotxe.
  Bàsicament que el plaer és la finalitat i que a vegades el dolor és el mitjà.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 19 Març 2017

  Maria, falten conceptes dels que demano a l'enunciat

 • Javier Santed Villarroya
  Javier Santed Villarroya Dijous, 16 Març 2017

  Normalment, sempre, escollim el plaer abans que el dolor, però hi ha vegades que és millor escollir el dolor, sempre que després la conseqüència sigui un plaer més gran. Això ho fem gràcies a la racionalitat que disposem nosaltres, els éssers humans, no com els animals que sempre busquen plaer, que en algún moment la causa d'aquest plaer serà un dolor més gran.
  Per tant, hi ha vegades que el dolor té més valor que el plaer i el fem servir com a mitjà, per aconseguir com a fi un plaer més valuós. Aquesta capacitat que tenim nosaltres de pensar en general en les conseqüències és el que anomenem ètica.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 19 Març 2017

  Molt bé!

 • Nicolas de Querol Suarez
  Nicolas de Querol Suarez Dimecres, 15 Març 2017

  Volia dir que el dolor serà més gran que el plaer que obtindrem

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 19 Març 2017

  Si no respons on toca no t'entenc

 • Convidat
  Ernest Bonet Dijous, 09 Març 2017

  Jo diria que Epicur té tota la raó.El plaer és el fi de tots els humans, i tothom vol aconseguir una vida plena en el seu període de temps de vida.Com l'escriptor diu, abans de sentir o adquirir un plaer, s'ha d'haver notat dolor, i ho comparteixo ambsolutament perquè crec que forma part de les nostres realitats. Si tries un mal camí, i et deixes emportar pel plaer que algunes males coses et suposen, les conseqüències les tindras després en el llarg del temps.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 12 Març 2017

  Ernest, hi ha un enunciat que demana que facis servir unes paraules per fer el comentari, i te'n falten

 • Aurea Climent Recio
  Aurea Climent Recio Dimecres, 08 Març 2017

  El que epicur ens demostra en el text és que el Fi principal de la vida és el plaer encara que en un present pot afectar a un futur i pot acabant sent doloros. I si en la vida no et passa les coses massa facils després gaudeixes molt més de les coses bones que et poden passar, és a dir quan una persona a patit més que una altre te us de valors diferents i després valora més les coses i opte més plae que un altre que per causes de la vida ha tingut més facilitats i no sap valorar les coses més sencilles.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 12 Març 2017

  Hi ha algunes frases que no s'entenen. Per exemple, "encara que en un present pot afectar a un futur i pot acabant sent dolorós"... el plaer pot acabar essent dolorós? No és una sensació satisfactòria?

 • Marta Segura Sanchez
  Marta Segura Sanchez Dimarts, 07 Març 2017

  segons epicur el plaer devegade preferim el dolor per un periode llerg o curt per despres tenir un periode de felicitat i amb aquet mitga aconsefuim el fi de la felicitat i aixo es un punt que te molt de valor , peri devegades el escullir el plaer abans del dolor pot tenir consecuencies i en pot donar un periode de dolor.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 12 Març 2017

  Marta, l'expressió "això és un punt que té molt de valor" és una mica ambigua. No pots fer servir la paraula "valor" amb una mica més de sentit? Potser rellegint el tema 2...

 • Mateu Serra Mas
  Mateu Serra Mas Dimarts, 07 Març 2017

  Com diu Epicur, el plaer és una sensació molt valuosa per els humans.Per obtenir la paciència al plaer, acabem obtenint plaer a curt termini, perquè és com si l'utilitzessim com a mitjà, però aquest ens portarà a un fi que no serà plenari, en canvi, si vols arribar a un plaer llarg de termini el teu esforç haura de ser més gran i .Segons l'ètica d'Èpicur, el plaer és un fi, i l'objectiu dels humans és passar per varios mitjans per arribar a aquesta sensació.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 12 Març 2017

  Mateu, has de treballar tu sol...

 • Julia Prous Puig
  Julia Prous Puig Dimarts, 07 Març 2017

  Segons Epicur, el plaer és la sensació més valuosa per als humans. El problema és que per voler arribar sens paciència al plaer, acabem obtenint plaer a curt termini, perquè és com si l'utilitzessim com a mitjà, però aquest ens portarà a un fi que no serà plenari, en canvi, si volem arribar a un plaer a llarg termini, hem de ser pacients i passar per durs mitjans. Aquesta sensació ens fa sentir tan bé que callem en la temptació d'obtindre-la al moment, i a vegades hem de saber renunciar per arribar a una sensació més plenària. Segons l'ètica d'Èpicur, el plaer és un fi, i l'objectiu dels humans és passar per varios mitjans per arribar a aquesta sensació.

 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dimecres, 28 Juny 2017