Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

Llenguatge

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 75
 • 7 Comentaris
 • Imprimeix

Hola. Encetem un nou tema, Llenguatge, en el que mirarem d'explicar el significat d'aquest mot. Com sempre podeu fer aportacions i dialogar entre vosaltres per aclarir què és el llenguatge.Recordeu que aquí treballem en equip, i que per tant no hi hauria d'haver comentaris repetits. Llegiu els comentaris dels companys abans de fer el vostre.

Per començar, aquí teniu una cita d'Eduard Sapir, conegut lingüista nord-americà de principis del segle XX:

El llenguatge és un mètode exclusivament humà, i no instintiu, de comunicar idees, emocions i desitjos per mitjà d'un sistema de símbols produïts de manera deliberada. Aquests símbols són, primer que res, auditius, i són produïts pels anomenats «òrgans del parla».

E. Sapir, El llenguatge, FCE, Mèxic 1966, p. 14.

Comentaris

 • Guillermo Giménez-Salinas García-Marca
  Guillermo Giménez-Salinas García-Marca Dimarts, 16 Gener 2018

  El llenguatge és la capacitat de poder expressar els propis pensaments o sentiments a un receptor (persona que rep el missatge) mitjançant uns signes interpretables per a la persona amb qui estàs parlant.
  Hi ha dues clases de llenguatge: el llenguatge verbal i el llenguatge no verbal. El llenguatge verbal és aquell en que expresses a través de paraules/sons, en canvi, el llenguatge no verbal és aquell en que s’envien i es reben missatges sense paraules, és a dir, amb gestos i signes.

 • Eduard Navarro Ruiz
  Eduard Navarro Ruiz Dilluns, 15 Gener 2018

  El llenguatge el podríem dividir en dues categories: instintiu i no instintiu. Contràmient al que diu E. Sapir, existeix un llenguatge instintiu que correspon a les sensacions i corporal (que no m'han ensenyat). Per exemple, si veig un dibuix d'una muntanya sabré reconéixer que es tracta d'una muntanya (perquè n'he vist moltes) o si estic enfadat no em veuràs amb un somriure. Un altre tema de debat seria perquè si veiem un dibuix d'una muntanya punxeguda amb neu i arbres, la reconeconec com una muntanya. El llenguatge no instintiu seria tot aquell que ens han ensenyat. Per exemple, saber que quan està verd a un semàfor puc passar.

  Contestar Cancel·la
 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimarts, 16 Gener 2018

  Molt bona reflexió, Eduard! Molt bon recurs aquesta distinció que fas entre llenguatge instintiu i llenguatge adquirit! Ara bé, si no estàs d'acord amb Sapir en que el llenguatge és necessàriament un mètode de comunicació no-instintiu, tampoc no pots estar d'acord amb ell en que un llenguatge ha de ser un sistema de símbols usats deliberadament, oi?

  Dit d'una altra manera, potser un mico ensenya les dents quan està enfadat i podem considerar que aquest gest és llenguatge, però el mateix mico no és conscient que aquest gest és un símbol del seu estat d'ànim, o si?

 • Jan Lazaro Ferrer
  Jan Lazaro Ferrer Diumenge, 14 Gener 2018

  El llenguatge es el mètode que tenim els animal per comunicar-nos entre nosaltres.
  Així el llenguatge no és exclusiu dels humans ni només és un sistema auditiu o del parla.
  A vegades, una mirada d’un pare enfadat transmet molta informació i per tant és una manera de comunicar-se (llenguatge).
  També els animals es comuniquen entre ells amb sons i gestos, per exemple els gossos amb moviments i bordant. Així un gos que mou la cua et transmet que està content i ho fa instintivament.

  Contestar Cancel·la
 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimarts, 16 Gener 2018

  Molt bona reflexió, Jan! Ara bé, sembla quue afirmes que és equivalent transmetre informació i usar un llenguatge. Aleshores, si un dia veiem núvols negres al cel i això ens transmet informació, concretament que plourà, podem dir que el cel o el clima estàn fent servir un llenguatge?

 • Eduard Navarro Ruiz
  Eduard Navarro Ruiz Dilluns, 15 Gener 2018

  Estic d'acord que el llenguatge no és una facultat exclusivament humana. Com has dit, també és animal. D'altra banda, es pot considerar que existeix un llenguatge de tipus biològic: hormonal. Per exemple, les gosses quan es troben en època de reproducció desprenen unes hormones a l'ambient, que fan que els gossos mascles se sentin atrets.

  Contestar Cancel·la
 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimarts, 16 Gener 2018

  Molt ben pensat, Eduard! Però et faig la mateixa pregunta que al Jan: sembla que identifiques aquelles situacions en què algú capta informació (els gossos mascle en el teu exemple) amb les situacions en què s'està utilitzant un llenguatge. Però aleshores, si quan veig les petjades d'un animal a la neu jo capto la informació que un animal ha passat per allà, puc dir que l'animal ha fet servir un llenguatge per comunicar-me que ha passat per allà?

  Dit d'una altra manera, la presència d'un signe implica 'ús de llenguatge?

 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dimecres, 17 Gener 2018