Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

La Màquina d'Experiències de Robert Nozick

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 2533
 • 157 Comentaris
 • Imprimeix

«Suposa que hi ha una “màquina d'experiències” que proveeix a l'usuari de qualsevol experiència que aquest desitgi. Hi ha neuropsicòlegs que poden estimular el teu cervell perquè pensis i sentis que estàs escrivint una gran novel·la, fent un amic o llegint un llibre molt interessant . Durant tot aquest temps estaràs surant en un tanc amb elèctrodes adherits al teu cervell.

b2ap3_thumbnail_Brain-in-a-vat.jpg

¿Creus que hauries de connectar-te a aquesta màquina per sempre, pre-programant totes les experiències de la teva vida? Si et preocupa que en fer això puguis deixar de banda experiències desitjables, suposa que algunes empreses han investigat exhaustivament les vides de moltes altres persones. Pots prendre i triar qualsevol experiència que vulguis del seu gran arxiu d'experiències per programar les experiències de la teva vida per, suposem, els següents dos anys. Després d'aquest període tindràs 10 minuts o 10 hores fora del tanc per seleccionar les experiències dels propers 2 anys. Per descomptat, mentre estàs en el tanc no sabràs que hi ets. La resta de persones també poden connectar-se per tenir les experiències que desitgin, per tant no hi ha la necessitat de desconnectar- per prendre cura  d'ells . (Ignora qüestions com: “qui prendrà cura de la màquina si tots es connecten?”). Et connectaries ? Quina altra cosa pot importar més que com sentim les nostres vides des de dins? No haurien de comptar els pocs moments d'angoixa entre el moment en que prens la decisió de connectar-te i el moment en què et connectes. Què són uns pocs moments d'angoixa comparats amb una vida de felicitat (si això és el que tu desitges); i per què hauries de sentir-te malament si la teva decisió és la millor? Què és el que ens importa més de les nostres experiències ?»

b2ap3_thumbnail_exp.machine---happiness-machine.jpg

 

 

NOZICK, Anarchy, State and Utopia

Comentaris

 • Arantxa Zabalia Crespo
  Arantxa Zabalia Crespo Dilluns, 05 Juny 2017

  Desde el meu punt de vista jo si que em conectaria ja que el primer objectiu que volem aconseguir els humans és la felicitat. Apuesta màquina ens permetria sentir tot el que volem això és el que volem en la vida real. Per tan lo millor seria conectar-nos a una màquina que ens fa sentir sensaciones que no fosin reals. Pero, per una altre part no em conectaria perque sembla que li tingem por a la vida real, es a dir, que no ens atrevim de viure-la perque tenim por de que no ens surti tot com nosaltres volem.
  Professor, perdo per contestar tan tard.:(

 • Javier Santed Villarroya
  Javier Santed Villarroya Dimarts, 28 Març 2017

  Jo crec que si em conectaria perquè el principal objectiu dels humans és la felicita pròpia. Apuesta màquina ens permetria sentir el que volguèssim ja que busquem les persones en la vida real, per tant el mitjà seria conectar-nos a una màquina que ens farià sentir sensacions falses, però per mi, el fi justifica els mitjans i, a més a més aquestes sensacions són intrínsicament valuoses, així que el fi seria més valuós que el mitjà.

 • Alexandra Argemi Cuatrecasas
  Alexandra Argemi Cuatrecasas Dimecres, 22 Març 2017

  Jo personament no em connectaria a la màquina perquè totes les experiències que ens produeix aquesta les podem viure dia a dia a la nostra vida diària i monòtona. No faria falta programar-les sinó que succeirien per alguna cosa o altre i no les decidiriem nosaltres. Aquesta vida , la que decidissim, no seria real. seria exactament com nosaltres voldriem que fos i no tindriem cap mena de sorpresa envers les aventures que visquéssim. Tot i que quan fossis dins no te'n adonaries que hi eres , en sortir te'n adonaries que tot allò que havies viscut era només dins la teva imaginació i no era real. En canvi d'estar disfrutant , patint, i vivint una vida plena , divertida i confosa, estaries vivint una vida falsa que no val per res i mentre l'altre gent del món viu la seva vida tu la programes i això no en té cap de mèrit. I el pitjor de tot és que no podries parar i que quedaries per sempre atrapat a aquella màquina sense saber que hi ets.
  Per altra banda , segurament la gent que s'hi connectaria serien infeliços que volen fer algo per a arreglo els imperfets de la seva vida connectant-se a una de nova programada per ells però el que no sabemn és que s'hi quedaran per sempre i això no els hi aportarà res més que experiències decidides per ells mateixos que no serviran de res en un futur - que no tindràn-. I per aquestes raons són per les quals jo no em connecctaria i per les quals molta gent si que ho faria.

 • Tomas Calaf Martí
  Tomas Calaf Martí Dimarts, 21 Març 2017

  Jo no m'hi conectaria, ja que al programar lesexperiencies estaria perdent les experiencies repentines i els canvis que donent emocio a la nostra vida. Si em conectes a la maquina per ser feliçestaria acceptant que no soc feliç al la vida i la conectarme hauria fracasat i estaia accedint al cami façil.

 • Alejandro Castaño Lozano
  Alejandro Castaño Lozano Dimarts, 21 Març 2017

  Jo no em conectaria, ja que no serien ele meus sentiments els que estarien actuant. Suposant que la leva resposta fos que si, crec que hauria d'estar conectat per sempre ja que si des de sempre he estat conectat i em desconnectessin no tiniria cap control de rés. Això reafirma la meva opinió. No m'agrada la idea de poder escollir experiències d'altres usuaris conectats, m'agrada tenir les meves experiències i aprendre d'elles. No saber qui sóc jo mateix seria horrible. El que més importa de les nostres experiències és que les visquem nosaltres mateixos.

 • Convidat
  Ernest Bonet Dimarts, 21 Març 2017

  Després d'haver reflexionat havent llegit el text, i estant força indecís per decidir-ho, he arrivat a la conclusió que preferiria no estar connectat a la màquina, ja que prefereixo poder disfrutar, però a més a més també vivint-ho en directe i en una realitat. Ja ser que si estigues connectat no me'n adonaria, però en canvi, si estigués desconnectat, preferiria saver que allò que estic veient, sentint i vivint està passant en una realitat i en una vida de veritat.

  Ernest Bonet

 • Alexandra Palou Sanchez
  Alexandra Palou Sanchez Dilluns, 20 Març 2017

  Jo no m'hi conectaria, ja que encara que, segons el que jo crec, el fi justifica els mitjans, no té el mateix valor esforçar-te per desprès sentir plaer i a la vegada felicitat, que programan-te les teves experiències. Directament no trobo que el fet de tenir una vida "creada" posteriorment tingui valor algun. Tampoc trobo que sigui moralment correcte perque en si, tot aquest món creat a través de la màquina és una mentida, i la mentida segons Kant, no es propi d'un acte moralment correcte.

 • Mafalda Mariana Descamps
  Mafalda Mariana Descamps Dilluns, 20 Març 2017

  Jo personalment no em conectaria perquè t'estas enganyant a tu mateix, és a dir, durant aquests dos anys que estas conectat en aquesta màquina, si vols cumplir un desig s'et compleix. Jo pienso que a la vida t'hauries d'esforçar tu mateix i no una máquina.Però também depen de la vida de la persona, si tens una vida dura llavors et conectaries però si portes una vida perfecte no seria necessari conectar-se.

 • Aina Vila Fabregas
  Aina Vila Fabregas Dilluns, 20 Març 2017

  Jo personalment no em conectaria a la màquina, no ho faria per diferents raons:
  La primera és perqué al no conectar-te a la màquina acceptes la responsabilitat de tenir un efecte sobre les persones que coneixes i per contra si t'enxufen a la màquina no tens cap mena d'impacte en el món real ni en les persones. Tambe si vius la vida real les desicions que prens tenen unes conseqüències i d'elles se n'aprenen unes lliçons i unes moralitats. Això et fa més ric com a person i també a totes les qu t'envolten cosa que no passaria si ens conectèssim a la màquina.
  Moltes experiències que potser no les desitjariem i no les programariem perqué no sabriem que ens poden aportar coneixements i experiències noves millors de les que escolliriem la màquina.

 • Convidat
  Marianadm Dilluns, 20 Març 2017

  Jo personalment no em conectatia a la màquina, perquè els desitjos que estas demanant durant aquells dos anys no son reals i t'estaries enganyant a tu mateix. Però això també depen de la vida que portis, si tens una vida que et va fatal llavors em conectaria però si tens una vida que em va molt be no seria necessari conectar-se.

 • Quim Costa Corbella
  Quim Costa Corbella Diumenge, 19 Març 2017

  jo crec que si que em conacteria perquè aixi ja em puc tranquiltzar i disfrutar del smoments que jo hagui programat pero despres que estas dins la màquina no saps que hi estas llavors et penses que es la vida real i si no t'agrada al cap d'un temps pots desconectarti i tornar a la teva vida

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 19 Març 2017

  Això ja ho deixa clar el text, Quim. La qüestió és: quin dilema moral planteja l'autor? El saps veure?

 • Mònica Hoste Ferrer
  Mònica Hoste Ferrer Diumenge, 19 Març 2017

  Jo no em conactaria, perque si que es veritat que podries tindre una vida perfecta on no et passes res dolent, però no seria de veritat. No estaries vivint una vida de veritat sino de mentira. Ademes si et conctessis a la màquina, tindries una vida programada. Y lo bo de la vida es que no sapigues que et podra passar

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 19 Març 2017

  Hola, Mònica. D'acord amb el text, no saps el que et passarà, a la màquina no recordes que t'hi vas connectar

 • Mònica Hoste Ferrer
  Mònica Hoste Ferrer Dijous, 23 Març 2017

  Igualment no em conectaría, perque sempre estaries feliç i no estaries fent ningún esforç per se feliç, sino ja ho series perque la maquina estaba programada aixi.

 • Convidat
  Mariona Rahola Diumenge, 19 Març 2017

  Jo personalment no em conectaria.
  Crec que ser feliç tota la vida, no patir mai i poder escollir les teves experiències , fa perdre el sentit de la vida. És a dir, programar-ho tot ( encara que sigui perfecta , i et doni la sensació de plaer ) , triant-ho tu , i no deixant que cap altre factor pugui modificar la teva vida, ja no podem dir-li vida .Perquè per mi la vida és un cúmul d' experiències, bones i dolentes , de casualitats del destí i de totes les persones que ens envolten. A més que si jo em conectés i sapigués que tot el que faig o aconsegueixo no és mèrit meu, no em donaria plaer, és més, m'engoixaria.
  Crec que conectar-s'hi és una manera suicidar-te, ja que "la vida perfecta, sense dolor" no és real. La perfecció no es pot aconsguir , doncs els sentiments de tristesa,fracàs, i angoixa , són els que et faran aprendre i et posaran a prova.Perquè després puguis apreciar i gaudir la felicitat.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 19 Març 2017

  Mariona, això que dius no és veritat, "si jo em conectés i sapigués que tot el que faig o aconsegueixo no és mèrit meu", perquè el text deixa clar (crec) que quan estàs connectada no ho saps. I si això altre que dius és veritat, i "els sentiments de tristesa, fracàs, i angoixa, són els que et faran aprendre i et posaran a prova", aleshores només has de programar experiències d'aquest tipus, no?

 • Mariona Rahola Codina
  Mariona Rahola Codina Diumenge, 19 Març 2017

  D'acord, doncs encara que mentre estigués connectada a la màquina pensés que és real, abans, a l'hora de programar-me no podria connectarme sabent que tot el que viuria, no seria mèrit meu.
  Sí, els sentiments de tristesa , fracàs i angoixa són els que et faran apendre i et posaran a prova, però no et donaran plaer. Només et podran donar plaer quan les hagis superat, per tant programar la màquina només amb aquests sentiments no seria la resposta per a mi. Sinó no connectar-te i poder tenir dels dos tipus de sentiments ( els bons i "els dolents") que al cap i a la fi són ,mitjans per arribar al nostre fi, el plaer, els bons directament i els dolents per falta d' ells.

 • Abril Jane Moreno
  Abril Jane Moreno Dijous, 16 Març 2017

  Jo no em connectaria a la màquina, ja que, amb aquesta màquina pots arribar al plaer sense cap esforç. Per mi el plaer no té cap sentit si no l'has hagut de treballar, si no t'has esforçat en obtenir-lo, no té cap valor.
  Per tant, prefereixo viure tota la vida buscant el plaer i que aquesta em vagi conduint. Abans que haurem de connectar a una màquina amb tota la meva existència programada.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 19 Març 2017

  Abril, aquesta frase no s'entén: "Abans que haurem de connectar a una màquina amb tota la meva existència programada.". A més, has de deixar una cosa clara: quan del plaer dius "si no t'has esforçat en obtenir-lo, no té cap valor", vols dir que sense la sensació d'esforç el plaer no té valor?

 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dimecres, 28 Juny 2017