Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

L'Estat

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 2968
 • 82 Comentaris
 • Imprimeix

L'objectiu d'aquest primer tema és entendre la noció d'Estat, i com recordareu, per entendre què és un Estat compararem aquest tipus d'organització amb una màfia. Aquesta entrada del blog servirà perquè poseu en comú tots els elements que apareguin a l'aula i qe siguin útils pel nostre objectiu: definicions, observacions, arguments, exemples,... RECORDEU QUE NO ESPERO QUE FEU L'EXERCICI SENCER EN UN COMENTARI, NOMÉS QUE APORTEU PARTS O ELEMENTS DE L'EXERCICI. D'aquesta manera serà molt més amè per a tots llegir els comentaris i no es repetiran tant.

Per ajudar a la comprensió de la noció d'Estat, aquí teniu el que en diu Max Weber:

"un Estat és una associació de dominació amb caràcter institucional que ha intentat, amb èxit, monopolitzar dins un territori la violència física legítima com a mitjà de dominació"

 

Comentaris

 • Jordi Escaler Corominas
  Jordi Escaler Corominas Dimarts, 05 Juny 2018

  Un estat és un govern i es democratic es perque la gent ho ha votat i serveix per fer lleis per ser un bon govern, però en canvi una màfia és com un govern pero a la força, no votant i nomes va be pels mafiosos pels diners i no es preucupent en els demes, un govern si.

 • Convidat
  eloi santamarta Dijous, 22 Març 2018

  Una dictadura tampoc ha estat escollida i imposa el seu criteri, es podria considerar mafia?

 • Convidat
  eloi santamarta Dijous, 22 Març 2018

  La diferencia entre un estat i la mafia és que el estat et diu les coses que no pots fer, però la resta ho pots fer, ho fa per garantir la llibertat de tothom i establir un ordre, mentre no facis mal a ningú, per això ha estat escollit pels ciutadans, i la mafia imposa el seu criteri i només es pot fer les coses que diu la mafia.

 • Pau Nicolau Pujol
  Pau Nicolau Pujol Divendres, 20 Octubre 2017

  Professor, m'agradaria fer una peita correció sobre la meva redacció:
  Com que en la redacció no hem vaig fixar en definir anarquia, m'agradaria fer-ho ara, perquè vegi que vaig entendre els concepes que vam dir a classe.
  Jo crec que en la societat actual no podríem viure en una anarquia perquè en una població on no hi ha unes lleis ben maracades, la gent tindria un comportament molt poc correcte, perquè tothom(cada persona busca) els seus interessos personals, és a dir, que el que és important per una persona, pot ser que no ho sigui per alguna altre. Si visquèssim en una
  anarquia cadascú miraria pel seu compte i, tenint en compte que en una anarquia no hi han lleis, la gent faria coses que no són correctes.

  Això si, si la nostra societat tingués el sentit de mirar pel bé comú, potser es podria desenvolupar una anarquia en algun pais on la població sigués sorprenentment civilitzada i respectuosa (on la gent no fa delictes i actua amb moral) llavors es podria fer intent de viure en anarquia.

  En resum, la única cosa que fan impossible un pais anarquista son l'aussència de lleis, com he dit avans, no podríem viure en una anarquia perquè la societat no està preparada.

  Pau Nicolau.

  Contestar Cancel·la
 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimecres, 25 Octubre 2017

  I en quin sentit ens permet aquest raonament distingir l'Estat d'una màfia?

 • Convidat
  Mireia Torres Dilluns, 09 Octubre 2017

  Un ESTAT és un conjunt d'INSTITUCIONS que organitzen políticament un territori.
  Una MÀFIA és una associació secreta que té com a objectiu el benefici propi.

  Diferència:
  L'estat té un poder LEGÍTIM, que vol dir que és valid degut a algun criteri,actua a través d'institucions i fa una funció d'interès públic. En canvi una màfia no té un poder legítim (il.legítim), actua mitjançant suborns i amenaces i fa una funció de benfici propi.

  L'estat practica una SUBIRANIA, dret de gobernar un territori.

  Hi ha persones que creuen que podriem viure en ANARQUIA, és a dir, sense que ningú estigués per sobre de ningú i sense normes. Jo crec que no, necesitem un estat que estigui per sobre nostre, que ens mani i ens prohibeixi coses. Si visquéssim en anarquia, res seria il.legal, ja que ningú seria superior a els altres per imposar lleis, i seria molt difícil posar-se d'acord. Al dir que no podriem viure sense anrquia, accapto que alguns homes són superior a altres.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dilluns, 16 Octubre 2017

  Hola Maria! Primer de tot, recordar-te que aquí no s'hi ha de fer l'exercici sencer, només parts. Segon, el raonament està per acabar: vols dir que, com que necessitem un estat,l'existència i activitat d'aquest estat és legítima a diferència de la de la màfia? La incapacitat humana per viure en anarquia legitima l'existència de l'Estat, és això?

 • Aurea Climent Recio
  Aurea Climent Recio Dijous, 05 Octubre 2017

  Un estat pot ser moltes coses, un estat d’ànim o físic, un territori, un conjunt de persones. I en un territori només i controlen unes poques persones i les altres són controlades, però és democràtic és a dir, actua per un interès públic. Les persones son controlades dirigint amb normes però si no fan cas les amenacen amb violència. I en aquest sentit si definim així un estat és pot arriba a confondre amb una màfia.
  L’estat i la màfia s’assemblen en que és un grup de persones que ocupen un territori, manen a la gent i si no fan cas aplicant violència i en cas de la màfia és il·legal i no tenen com objectiu aconseguir el bé de la població.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 08 Octubre 2017

  Àurea, no creus que cal lligar la primera idea amb la segona? El pas d'una frase a l'altra és molt abrupte

 • Robert Nebot Gali
  Robert Nebot Gali Dijous, 05 Octubre 2017

  Sobre l'anarquia:
  Actualment, jo diria que els éssers humans no estem preparats per viure en anarquia pacíficament.

  Els éssers humans sovint treballem i actuem pels nostres interessos, els quals moltes vegades són contraris als d'altres humans. en una utopia, un món ideal, aquest xoc d'interessos portaria a un diàleg i després a un compromís entre els dos costats. En canvi, a la societat que vivim avui en dia trobar aquest compromís no és sempre possible, i en els casos que no ho fos portaria a un enfrontament entre els dos costats, fent que trobar un compromís sigui encara més difícil.

  Avui en dia la manera més fàcil de viure en anarquia és que cada persona visqui aïllada de les altres per evitar aquests xocs d'interessos, i això també és impossible, ja que els éssers humans som éssers socials.

  Contestar Cancel·la
 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 08 Octubre 2017

  Excel·lent! Diries que aquesta impossibilitat legitima l'Estat?

 • Convidat
  Robert Nebot Diumenge, 08 Octubre 2017

  Jo diria que si.

  Contestar Cancel·la
 • Robert Nebot Gali
  Robert Nebot Gali Dimecres, 04 Octubre 2017

  Una de les diferències de l'estat i les màfies és que les les màfies no tenen com a objectiu el bé de la població i, en canvi, els estats moderns, democràtics i legítims si. La única violència que usa l’ estat també hauria de ser per el bé general, tot i que s’ ha demostrat aquests últims dies que els estats que es consideren “moderns” no sempre actuen així.

  Contestar Cancel·la
 • Convidat
  Abdullah Khalid Dimecres, 04 Octubre 2017

  Monopoli: us o administració exclusiva d'una cosa
  Per un anarquista no hi ha diferencia política
  Max Webber diu que l'estat és sobirà
  La font de la sobirania és el poble
  Legitimitat: S'adecua a lo que ha de ser.
  Una institució és un organisme que du a terme una funció amb interès public.
  L'estat pensa en el be comú, en canvi la mafia nomès ho fa pels seus propis bens. Potser el sistema dels dos bandols sigui semblant pero l'estat exerceix el seu poder amb legitimitat i sobirania(=tenen dret a governar aquell territori).

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 08 Octubre 2017

  Abdullah, preferiria que et centressis en una idea però que l'expliquessis. Per exemple aquesta: "Per un anarquista no hi ha diferencia política"

 • Abdullah KHALID
  Abdullah KHALID Diumenge, 08 Octubre 2017

  Un anarquista no actua sota cap llei o estat. Ell nomès acua per la seva voluntat.
  L'anarquia és l'ausència del poder públic.
  Crec que no podriem viure amb anarquisme ja que les opinions i decissions d'alguns afectarien als altres d'alguna manera.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimecres, 18 Octubre 2017

  D'entrada hem d'entendre la diferència entre "anarquia" i "anarquisme". L'anarquisme és una manera de pensar, l'anarquia és una situació política. Hi podria haver anarquistes sense que hi hagués anarquia enlloc, per exemple si encara que ningú visqués en anarquia hi hagués persones que creguessin que viure en anarquia és bo.

  L'anarquista és qui creu que hem de viure en anarquia. Pot ser que obeeixi les lleis, perquè pensa que no té sentit que ell sol no ho faci. Per tant, la primera cosa que has dit no és correcte. I la teva tercera afirmació està mal expressada: no és amb "anarquisme" que no podem viure, sinó en anarquia.

  La raó per la qual dius que no podem viure en anarquia no l'acabo d'entendre.

  Contestar Cancel·la
 • Georgina de Lemus Martín
  Georgina de Lemus Martín Dimarts, 03 Octubre 2017

  La diferencia d'estat i màfia és que un estat és un govern que si és democràtic el tria la gent votant i serveix per organitzar un país i dotar de lleis pel bé comú, però en canvi una màfia és una organització no de govern que es dedica a amenaçar i delinquir pel be dels mafiosos només es vol els diners i no el be comú.
  Georgina de Lemus

  Contestar Cancel·la
 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Diumenge, 08 Octubre 2017

  Molt bé! Però a classe vam posar algun exemple que no encaixa amb aquesta distinció. El recordes?

 • Eric Vilardell Regue
  Eric Vilardell Regue Diumenge, 01 Octubre 2017

  Hi ha moltes definicions d’estat, i una és la de Max Webber on parla d’un estat autoritari, que utilitza la violència legalitzada per controlar o dominar la població. La màfia també utilitza la violència per controlar la gent però en aquest cas il•legalment, perquè no està institucionalitzada.
  Cada estat governa sobre un territori on regeix un poder polític legal. En canvi la màfia no és una institució aprovada per tothom i pot ocupar territoris que abarquin diferents estats. La màfia està formada per persones que utilitzen la intimidació de la gent per aconseguir diners o control, a canvi d’una protecció que dura mentre segueixin pagant.
  Els anarquistes son aquells que diuen que no hi ha d’haver govern ni estat, i no diferencien entre ells, i res és de ningú, sinó que tot es comparteix. Tampoc reconeixen les màfies ja que aquestes també son organitzacions que volen dominar en un territori.
  Jo crec que hi ha estats que utilitzen la força per defensar les seves lleis i territori (com passa avui), però no té perquè ser sempre així. Si es te en compte l’opinió de la gent i tothom aprèn a respectar la majoria, possiblement l’estat no necessitaria utilitzar la violència. En canvi, les màfies només poden existir gràcies a que son violentes, ja que normalment no son acceptades per tothom i imposen la seva pròpia llei.

  Contestar Cancel·la
 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dilluns, 16 Juliol 2018