Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

John Stuart Mill

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 696
 • 32 Comentaris
 • Imprimeix

 

 

 

«L’objecte d’aquest assaig[1] és l’establiment d’un principi molt simple que pugui regular absolutament els tractes de la societat amb l’individu per la via de la compulsió[2] i el control, ja siguin els mitjans usats la força física en forma de sancions jurídiques o el constrenyiment moral[3] de l’opinió pública. Aquest principi és que la sola finalitat per la qual els homes estan justificats a limitar, ja sigui individualment o col·lectiva, la llibertat d’acció d’un d’ells és la pròpia protecció. Que l’únic propòsit pel qual hom pot exercir legítimament el poder sobre qualsevol membre d’una comunitat civilitzada, contra la seva voluntat, és impedir el dany als altres. El seu propi bé, ja sigui físic o moral, no és una justificació suficient. No pot ser il·legítimament obligat a fer o estar-se de fer quelcom perquè fóra millor per a ell, perquè el fes més benaurat, perquè, en opinió dels altres, fer-ho així fóra més assenyat o fins i tot més encertat. Aquestes són bones raons per reconvenir-lo, per a enraonar-hi, per a persuadir-lo o per a suplicar-lo, però no per a obligar-lo o fer-li caure al damunt tos els mals, en cas que obri contràriament. Per tal que això altre sigui justificat hom ha de preveure que la conducta que es desitja evitar ha de causar mal a algú altre. L’única demarcació de la conducta de qualsevol persona per la qual aquesta és responsable davant la societat és la que afecta els altres. En la part que només l’afecta personalment, la seva independència és, per descomptat, absoluta. Sobre si mateix, sobre el seu cos i sobre el seu esperit, l’individu és sobirà.»

 

 

 

MILL, J.S. Sobre la Llibertat

 [1] Aquest text és el principi de la introducció de l’obra. Amb “aquest assaig”, l’autor es refereix a l’obra de la qual aquest text n’és un fragment. Un assaig és un llibre breu que reflexiona lliurement sobre un tema. 

[2] Compulsió és l’acció d’obligar a fer quelcom emprant la força o l’autoritat

[3] La paraula constrenyiment és sinònima de compulsió. Constrenyiment moral és el que la societat fa quan, a través de critiques públiques i col·lectives o d’altres reaccions, pressiona els individus perquè canviïn de conducta.

 

Comentaris

 • Pau Àvila Iglesias
  Pau Àvila Iglesias Dimarts, 04 Juny 2019

  Per entendre el principi del dany hem d'aplicar la paraula dany de la forma menys estricte posible,perque sino qualsevol comportament ,a la llarga, es convertiria en un mal,encara que, aquest,sigui molt lleu. Per exemple no llegir podria causar dany a la teva familia perque están preocupats, pero segons mill aquest dany no es podria prohibir.

  Contestar Cancel·la
 • Guillem Pons Cañellas
  Guillem Pons Cañellas Dilluns, 03 Juny 2019

  La societat només pot prohibir el comportament de l'individu si aquest comportament danya a la societat. Per altra banda la societat no prohibeix el dany de l'individu a ell mateix, pequè sino la societat utilitzaria el paternalisme, la qual cos prohibiria la llibertat de l'individu, cosa que esmentavem al text de Montesquieu ( llibertat de les persones dintre la societat).

  Contestar Cancel·la
 • Ines Andreu Duch
  Ines Andreu Duch Dilluns, 03 Juny 2019

  L'estat paternalisme és el desenvolupament de conductes que són típiques d'un pare tradicional, però aplicades a un altre tipus de vincle. Això vol dir que el paternalisme implica l'acció d'algú com a pare en una relació d'amistat, de treball, de política

  Contestar Cancel·la
 • Convidat
  ines andreu Dilluns, 03 Juny 2019

  ttt

 • Convidat
  Patricia Guitart Riverola Diumenge, 02 Juny 2019

  Finalment, vull aclarir que Mill no diu que cada persona pugui fer el que vulgui, l'únic que l'estat no té el dret d'obligar-nos a fer-ho, som nosaltres els que ens ho hem d'autoexigir.

  Contestar Cancel·la
 • Convidat
  Patricia Guitart Riverola Diumenge, 02 Juny 2019

  Cal dir que el principi del dany és un principi que serveix per regular i fer lleis

  Contestar Cancel·la
 • Convidat
  Patricia Guitart Riverola Diumenge, 02 Juny 2019

  Pel que fa al Principi del dany, com bé explica Mill, aquest diu que cada individu té el dret a actuar d'acord a la seva pròpia voluntat la qual les seves accions no perjudiquin o danyin a els altres, és a dir, que l'individu ha de ser lliure per fer el que desitgi, mentres no danyi al proïsme.
  Cal afegir que, segons Mill, cada persona es per sí mateixa suficientment racional per poder prendre decisions sobre el seu pròpi bé i escollir quelcom que li convingui.

  Contestar Cancel·la
 • Convidat
  Julia Bove Metje Diumenge, 02 Juny 2019

  Mill defensa que el principi del dany és un criteri general que consisteix en la protecció de la societat.

  Contestar Cancel·la
 • J Oriol Pujol Vives
  J Oriol Pujol Vives Diumenge, 02 Juny 2019

  Tenim que prohibir a una persona alcoholica veure alcohol? Segons el meu punt de vista no perquè no fa mal a ningu encara que refusi i maltracti als seus familiars i amics. A la societat no fa res dolent i, per tant, l'estat no té legitimitat i no li pot prohibir-ho.

  Contestar Cancel·la
 • Guillem Pons Cañellas
  Guillem Pons Cañellas Dilluns, 03 Juny 2019

  Si que fà mal a la societat perquè maltracta als seus familiars i amics que formen part d'aquesta societat.
  A més a més el que he dit es corrobora amb l'esquema aquell de que un individu es pot fer mal a ell mateix sense ser castigat però si fà mal als altres o a la societat si que serà castigat.

 • Convidat
  Lara Ballesteros Dissabte, 01 Juny 2019

  L'unic motiu pel qual es pot exercir un poder sobre un ciutadà es impedir el dany als altres. Una persona no pot exercir un poder si és pel seu propi bé(no és raó suficient).El propi bé es bona raó per enraonar o suplicar, pero no pot obligar a altres persones.
  Per tal que sigui legitim s´ha de aplicar el poder per evitar el mal a algú altre. La societat només es responsable dels ciutadans que afecten els altres, no dels que és pel seu propi bé( que s'afecten a ells mateixos). Quan una persona només s'afecta personalment, té completa independència del seu cos i ment(no pot ser obligat).
  Exemple: Si ets alcoholic no ets responsabilitat de la societat, ja que no pot exercir ningun poder sobre teu en només afectar-te a tu mateix i no als altres. Pot intentar persuadir-te pero no pot obligar-te.

  Contestar Cancel·la
 • Alejo Villoria Vives
  Alejo Villoria Vives Dijous, 30 Maig 2019

  Segons John Stuart Mill l'estat te que comportarse de manera paternalista, per tant qui hauria de governar segons Stuart Mill ?

  Contestar Cancel·la
 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dilluns, 10 Juny 2019

  Vols dir "no ha de comportar-se de manera paternalista"?

 • Maria Jené Santó
  Maria Jené Santó Dimarts, 28 Maig 2019

  J.S.Mill deja que l'única raó per la qual algú exerceix el poder sobre un altre, conta la seva voluntat, és per impedir el dany dels altres. Per tant, el seu propi bé no és un justificació.

  Contestar Cancel·la
 • Ariadna Llobet Sánchez
  Ariadna Llobet Sánchez Diumenge, 02 Juny 2019

  És perquè l'Estat només intervé quan allò que es fa afecta a una tercera persona.

  Contestar Cancel·la
 • Maria Caldart Deu
  Maria Caldart Deu Dilluns, 27 Maig 2019

  El principi del dany marca el límit del poder de l'estat

  Contestar Cancel·la
 • Víctoria Xiao Montalbo Burges
  Víctoria Xiao Montalbo Burges Dissabte, 01 Juny 2019

  El límit del principi del dany no està definit, tot hi que divideix dos grans àmbits: el privat i el públic.

  Contestar Cancel·la
 • Ariadna Llobet Sánchez
  Ariadna Llobet Sánchez Dimecres, 29 Maig 2019

  L'Estat ho pot regular tan amb la força física, com amb pressió i sancions polítiques

  Contestar Cancel·la
 • Maria Caldart Deu
  Maria Caldart Deu Dilluns, 27 Maig 2019

  És a dir, és un principi que diu que, en un estat de dret, l'autonomia d'un individu és un dels límits que s'imposen al poder que l'estat té sobre la societat. Té poder en l'àmbit públic (com han dit la Laura i el Martí) pero no en el privat

  Contestar Cancel·la
 • Nadezhda Vicente Blas
  Nadezhda Vicente Blas Dilluns, 27 Maig 2019

  Bona tarda companyes i companys.
  J. S. Mill ens parla en aquest text sobre que cada persona pot fer el seu propi model ètic (àmbit privat) sempre i quan no faci mal als altres. Però, tal com diuen el Martí i la Laura, si les accions d'algú poden fer mal a les altres persones, l'estat sí que pot parar aquest comportament.

  Contestar Cancel·la
 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dimecres, 19 Juny 2019

Entrades Relacionades

No post has been created yet.

Login Alumno