Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

El mite de Prometeu segons Protàgores

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 1690
 • 185 Comentaris
 • Imprimeix

Aquí teniu el text del mite de Prometeu que hem treballat a classe. Com sabeu és una versió del mite que trobem en un diàleg de Plató. Els diàlegs de Plató són com obres de teatre que tenen per objectiu introduir-nos en la filosofia, això és, despertar en nosaltres una actitud determinada, una actitud reflexiva. En honor a la veritat, direm que Plató fa explicar el mite a un dels personatges del diàleg, i que aquest personatge és en realitat històric: és un pensador, Protàgores, que va viure a Grècia el segle V a.C.. Els mites grecs tenen moltes versions, i aquest particularment. Cada versió és una modificació del mite, modificació que té una intenció. La pregunta que us faig és: quina és la intenció de Protàgores quan explica el mite d'aquesta manera? Heu de tenir present que la diferència específica d'aquesta versió és el darrer paràgraf. Redacteu una interpretació d'aquesta versió del mite de Prometeu, que no sigui un resum del que explícitament diu Protàgores sinó una reflexió sobre el sentit o missatge que vol transmetre. Per il·luminar-vos, llegiu el post anterior, titulat "moral", i tingueu present que la justícia i la vergonya són, en aquest text, conceptes morals.

«Era en aquell temps en què els déus existien, però les nissagues mortals no existien encara.  Quan arribà també el dia assenyalat per al naixement d'aquestes, els déus les modelaren a l'interior de la terra, barrejant terra i foc i totes les coses que es poden combinar amb la terra i el foc.  Quan les hagueren de fer sortir a la llum, ordenaran a Prometeu i a Epimeteu d'atribuir i repartir totes les qualitats de la faisó més convenient.  Epimeteu, però, demana a Prometeu que el deixi repartir.

-Quan jo ho hauré fet, digué, tu ho revisaràs.

 I aconseguit el consentiment, es posa a repartir.  En la distribució dóna als uns la forca sense la velocitat; als més febles concedeix la rapidesa; els uns, els arma, als qui no són armats per natura disposa alguna qualitat que els salvi.  A aquells que revesteix de petitesa, els concedeix la fugida a vol o l'habitació sota terra; aquells als quals augmenta la grandària, els salva per aquesta mateixa; i en fi, anava repartint bo i servant un equilibri. Tot això ho combinava tenint força cura que cap espècie no desaparegués.  Quan les hagué socorregudes contra llurs destruccions recíproques, s’ocupà de llur defensa contra les intempèries que venen de Zeus, abillant-les de pèls espessos i de pells gruixudes suficients contra el fred i capaces per altra banda contra la calda, i per a anar a dormir, procurà jaç propi i natural per a cadascuna; i per a calçat donà als uns peülla, als altres pells gruixudes i sense sang.  Després d’això, s’ocupà de donar a cadascú un aliment diferent: als uns donà les herbes de la terra, als altres els fruits dels arbres, a d'altres les arrels; a alguns donà per a aliment la carn dels altres, i a aquells donà una descendència limitada, mentre que llurs víctimes tingueren en canvi gran fecunditat, tot per tal d'aconseguir la salvació de l'espècie.  Però Epimeteu, que no tenia prou saviesa, no s’adonà que havia despès totes les qualitats amb els irracionals: restava sense part en la distribució el gènere humà, i Epimeteu estava perplex sobre què faria.

 Trobant-se en el dubte, compareix Prometeu a fer la inspecció i veu tots els animals proveïts harmoniosament de tot i l'home, en canvi, nu, descalç, sense jaç i desarmat.  Ja havia arribat el dia assenyalat a l'home per a sortir de la terra a la llum.  Prometeu, trobant-se en la dificultat de no saber quina mena de defensa trobaria per a l'home, roba a Hefest i a Atena l'habilitat tècnica i el foc -perquè sense el foc no era possible que aquella qualitat fos adquirida per ningú o esdevingués útil- i en fa do a l'home.  Així fou com l'home adquirí les arts útils a la vida, però la política mancava, perquè era amb Zeus.  I Prometeu no tenia ja temps de penetrar a l'acròpolis que habitava Zeus; altrament,les guardes de Zeus eren terribles; però pogué penetrar d'amagat a l'obrador d'Hefest i Atena, on ells dos es dediquen a llurs arts preferides, talment que, havent robat les arts del foc a Hefest i la resta a Atena, pogué donar-les a l’home, i així l'home es trobà ben equipat per a la vida.  Prometeu després, segons que es conta, fou acusat de robatori per culpa d'Epimeteu. 

Com que l'home participava de la condició divina, comença per ésser l'únic de tots els animals que honorà els déus, i s'emprengué de construir altars i imatges divines; després adquirí de seguida l'art d'emetre sons i mots articulats, i inventà l’habitació i el menjar i el jaç i la manera de treure aliments de la terra.  Proveïts així, els homes vivien al començament dispersos, perquè no hi havia ciutats.  Així doncs eren destruïts per les bèsties, per tal com elles eren en tot més fortes que l'home i l'art d'aquest li era un ajut suficient per a nodrir-se, però deficient per a la lluita amb els animals; perquè no posseïa encara la tècnica política de la qual l'art de la guerra és una part.  Així cercaren d'aplegar-se i de salvar-se fundant ciutats; però quan s'aplegaven es feien mal mútuament, perquè no tenien l'art de la política, talment que es dispersaven novament i eren destruïts.  Zeus, aleshores, tement per la nostra espècie que no desaparegués del tot, tramet Hermes portant als homes la vergonya  i la justícia, per tal que hi hagués a les ciutats l'harmonia i els lligams creadors de l'amistat. I Hermes aleshores pregunta a Zeus: ¿De quina manera cal donar als homes la justícia i la vergonya? ¿Talment com s'havien repartit les altres virtuts repartiré aquestes?  Perquè han estat repartides així: un de sol que posseeixi l'art de la medicina serveix a molts profans, i així mateix s'esdevé amb els altres artesans. ¿Establiré així la justícia i la vergonya entre els homes, o les repartiré entre tots? -Entre tots, féu Zeus, que tots en participin; perquè no subsistirien les ciutats si només uns pocs n'estiguessin proveïts, com s'esdevé amb les altres arts.  Altrament, imposa de part meva la llei, que l’incapaç de participar de la justícia i de la vergonya sigui exterminat com una plaga de la ciutat.» 

Plató, Protàgores, 320, c, 2 – 322, d (ed. Textos Filosòfics, Ed. Laia, trad. Joan Crexells, p. 140-143)

 

 

Comentaris

 • Convidat
  Pau revilla Dijous, 08 Juny 2017

  l'autor ens explica el mite de prometeu perque ens donem conte de que els humans, posseïm l'habilitat tècnica i en general moral. Això fa que tinguem unes pròpies creences.
  En canvi, els animals són totalment irracionals, no distingeixen el be del mal, per tant,son incapaços de comprendre la vida.
  Prometeu ens regala la justicia i la vergoña sense les cuals no podriem viure en comunitat per tant no seriem l'especie dominant del planeta i ens hauriem extinguit.

 • Arantxa Zabalia Crespo
  Arantxa Zabalia Crespo Dilluns, 05 Juny 2017

  Disculpi per contestar tan tard aquest comentari.
  En aquest text Protàgores vol definir el esser humà. Ens explica que tenim unes habilitas divines per sobreviure en el mon. Zeus ens dona una altre habilitar que son: la justicia i la vergonya, que es va reparti a tots els humans. Aquestes, també seran imprescindibles per sobreviure. Es a dir, ai no tinguesim la justicia i la vergonya no funcionaria, i per tant els humans no podrem seguir creant. Aleshores la justícia i la vergonya, ens fa sobreviure. Com podem veure la moral i la justicia son compatibles. Així que la moral tambe fa que l'home sigue sobrevisquen.

 • Daniel Alonso Tudela
  Daniel Alonso Tudela Dimecres, 31 Maig 2017

  En aquest text Protàgores vol explicar la diferencia entre les animals i els homes. Quan Dèu va crear als homes i als animals els va fer iguals, els humans van robar virutas als Deus com la política i els sentiments per poder evolucionar i ser "millors" que la resta d´éssers vius. L´home es diferencia de l´animal a partir de la técnica, es diu que els homes están entre els animals i els Deus . Amb aquesta tècnica l´home ha pogut evolucionar i inventar o crear noves coses necessàries per evolucionar com a espècie.

  Pedro pel retard.

 • Joan Cebrián Calvo
  Joan Cebrián Calvo Dimecres, 31 Maig 2017

  Aquest mite parla del home i de com es un esser creador. A diferencia de la resta de animals els homes necesitem mes qualitats per a poder viure en societat.
  Les persones necesiten sentimes lleis etc.

 • Òscar Pecanins Casanovas
  Òscar Pecanins Casanovas Diumenge, 28 Maig 2017

  Des del meu punt de vista el que Plató vol expresa que els humans son uns animals amb unes habilitas i capacitas tècniques i morals superiors a la resta d'animals.
  I aixó es el que ene diferencia de la resta d'animals, que tots ells son iracionals, axis vol dir que no pensen en les conseqüencies.
  Aixó em fa pensar que el que l'autor vol expresar es que l'esser huma es un animal superior a la reset d'animals.

 • Jan Bailo Lladó
  Jan Bailo Lladó Dijous, 25 Maig 2017

  En aquest text, Protagores parla de com els humans no nomes necesitem atributs fisics , sino que també neccesiten altres atributs per poder per viure i organizar-se. Els humans requerim de lleis, justicia, i sentiments, com la vergonya, per poder compartir una vida conjunta. Viure agrupats a la ciutat ofereix a les persones protecció i una vida mes rica i plena.
  La constitució d'un país dota els seus ciutadants d'ordre per poder viure conjuntament. Sense una constitució, respectada per tots els seus habitatns, la vida a la ciutat a seria impossible.

 • Mònica Hoste Ferrer
  Mònica Hoste Ferrer Dijous, 25 Maig 2017

  En el text, Protàgores parla de la creació de l'esser huma i els animals. Els deus crean als animals perquè puguin sobreviure sols i als humans per la seva inteligiència. El mita explica les cualitats que tè l'èsser humà com parlar... Com les persones tenen diferents cualitats que el animals, Zeus s'encarga de que tots puguin viure junts.

 • Fernando Longares Rodriguez
  Fernando Longares Rodriguez Dijous, 25 Maig 2017

  En aquest mita Protagoras ens compara els animals amb els homes. Els animals desde que neixen tenen característiques físiques per sobreviure que els defineixen, en canvi, els homes al llarg de la vida desarollan caractarístiques mentals, les quals els ajuda a sobreviure i a abulusionar. Entre d'elles i trobem la tècnica, gracies a aquesta entenem el món i nosaltres com una cosa creada i per això som l'únic essar religios i creador. La tècnica segons el text es una cracterística divina per la qual ens situem per sobre dels animals però sense arribar a ser Deus. Encara que la tècnica ens ajuda molt a evolucionar necessitema la política, per poder comviure i que la societat funcioni, dintre d'aquesta i trobem la justicia i la vergonya, aquestes dos aptituds ens fan distingir el bé del mal i escollir-ne el bé.

 • Neo Lee Prat
  Neo Lee Prat Dijous, 25 Maig 2017

  En aquest text, on Plató n'és el autor, vol explicar diverses coses:
  En primer lloc, menciona que els deus van donar als animals diverses virtuts per sobreviure com la pell gruixuda per calentar-se al hivern, o les urpes per defensar-se dels seus depredadors, etc. Per part dels éssers humans no van rebre ninguna virtut perquè es van esgotar tots, així que Prometeu robarà la tecnica, una habilitat divina que només tenen els deus per no deixar els humans deprotegits i indefensos. Però com els humans son racionals, discuteixen per ser els liders d'algun grup o tribu i es separen, fent que els seus depredadors tornin a caçar-los, per això Zeus va ordenar a Hermes a portar unes altres dos virtuts divines: la justicia i la vergonya. Gràcies a Prometeu, tenim grans ciutats, hospitals, escoles i també tenim la capacitat per progressar en el temps. Es així com els humans tenen religió i adoren els deus, i ho demostren a través dels temples, sacrificis, etc. que fan per ells.

 • Convidat
  MARIA GIRALT Dijous, 25 Maig 2017

  Protàgores ha fet una versió del mite de Prometeu, en la qual vol transmetre que la justícia i la vergonya ens porten l'equilibri:
  Diu el mite, que durant la creació dels éssers vius, a la terra, els animals van adquirir totes les qualitats, mentre que els humans no van obtindre res. Davant d'aqust problema, els humans vam adquirir qualitats divines, les arts, l'abilitat tècnica...
  Com els humans no viviem en equilibri, Zeus ens va donar la vergonya i la justicia.
  A causa d'aixo, els humans estem entre mig dels deus i els animals.

 • Convidat
  Clara Serratosa Dijous, 25 Maig 2017

  En aquest text escrit per Plató, s'explica la creació dels animals i els humans que Epimeteu cedeix a Prometeu. Per a realitzar-la de manera efectiva, reparteix les facultats equitativament entre els éssers vius. Quan ja ha assignat una qualitat a cada espècie, se n'adona de que la tècnica i el foc no seran suficients per a l'home ja que aquestes no garantiran la seva supervivència. Ja que l'home, per protegir-se i refugiar-se, necessita viure en comunitat i en societat. Per això també els hi dona les virtuts i valors de la justícia i la vergonya, ja que per viure en societat necessiten unes normes capaces de regir les seves relacions. Aquestes dos virtuts fan que l'home es produeixi un judici en que es qüestioni si els seus actes són moralment correctes i si afaboreixen la seva comunitat dins d'una creença. A causa de la justícia, posteriorment es va crear la política, que provocava un efecte de vergonya immediat al no complir la justícia. Tant la justícia com la vergonya, van ser atribuits a tots els homes, ja que si fos el contrari no hi hauria la garantia de complir les normes i tornaria a regnar el caos d'avans de l'existència d'aquestes.

 • Convidat
  Francisco Duffo Vilaplana Dimecres, 24 Maig 2017

  En aquest text Plató ens explica les diferents jerarquies a nivell racional que hi ha entre els Déus , els animals racionals(humans) , animals irracionals.i també el per què els humans som més racionals que els animals irracionals.
  Prometeu tenia que repartir les habilitats de una forma que cap animal s´extingués, per exemple la rapidesa , el saber escalar , etc . Però quan tenia que escollir la habilitat del humà va donar-li el poder de la racionalitat i per conseguir la racionalitat , va tindre que robar la racionalitat als Déus .
  Per això els humans tenim la racionalitat i una jerarquia mes alta que la dels animals irracionals.
  Però segons Plató el qui te més poder són els Déus

 • Javier Santed Villarroya
  Javier Santed Villarroya Dimecres, 24 Maig 2017

  En aquet mite el que ens vol explicar Protàgores és el següent. els homes no tenen cap virtut que els defensi de la naturalesa, només tenen la capacitat de raonar (la racionalitat pràctica). Totes les qualitats físiques estàn adquirides per els éssers irracionals. Els homes estàn entre mitg dels animals i dels Déus. La vergonya i la justícia són dos valors que ajuden que la nostre societat no es descontroli, i aquestes mateixes són els principals conceptes morals que ens vol transmetre aquest text.
  Pròtagores fa servir el mite de Prometeu per afirmar que la política és essencial en l' ésser humà, és a dir, ser polític implica saber tractar a l'altre, ser just i respectar les diferents creences i compartir-les. L'home no és un animal, perquè els animals no tenen creències, ja que no conviuen.

 • Abril Jane Moreno
  Abril Jane Moreno Dimecres, 24 Maig 2017

  El principal missatge que ens vol transmetre l'autor, Plató, és una il·luminació que canvia la forma de pensar dels humans. Ensenya la diferència que hi ha entre els homes i la resta d'animals.
  Nosaltres, els humans, posseïm l'habilitat tècnica i en general moral. Això fa que tinguem unes pròpies creences.
  En canvi, els animals són totalment irracionals, no distingeixen el be del mal, per tant, no són capaços de comprendre la vida.
  La conclusió que en trec d'aquest text és que els humans estem entremig dels déus i dels animals.

 • Ana Bernal Garcia
  Ana Bernal Garcia Dimecres, 24 Maig 2017

  En aquest text es parla sobre com l'home va assolir la moral i els coneixements de justicia. Primerament explica com Prometeu i Epimeteu van fer el repartiment de les caràcteristiques i les qualitats entre les especies. A l’hora d’ encarregar-se dels humans, desposseïts de la resta de virtutsles, van haver de prendre les habilitats tecniques i el foc als deus. És per aquest motiu que els homes som capaços de reconeixer les divinitats i dur a terme ativitats com conrear les terres, fer habitatges, poder comunicar-nos amb paraules,etc… Però la justicia i la moralitat van haver de ser donades per Zeus, l’ únic deu que les posseeix. Així, el text ens ensenya que aquestes no van ser repartides aleatoriament entre els humans, sino que van estar pensades perquè cadascú les tingués per igual. Tothom posseeix, així, justicia i moral a l’hora d’auctuar, pel que aquell que no en faci ús ha de ser apartat de la societat.

 • Mariano Vives Sanchez
  Mariano Vives Sanchez Dimecres, 24 Maig 2017

  El diàleg de Plató compara la creació dels humans respecte el conjunt del món animal. L’autor reflexiona sobre com les condicions físiques i intel·lectuals (atorgades pels déus) d’animals i humans afecten sobre la seva supervivencia en el medi.

  Mentres que els animals han estat dotats amb capacitats suficients com per sobreviure, Prometeu observa grans mancances en la condició humana. D’aquest moment en endavant, Prometeu i Zeus donen als humans capacitats intel·ligents per tal d’assegurar la seva supervivencia.

  La vergonya, la política i la justicia són eines proporcionades pel déus que acaben per asegurar la supervivencia de l’ésser humà i sobreposar-lo sobre les adversitats que representen els animals i la convivencia humana.

 • Jordi Escaler Corominas
  Jordi Escaler Corominas Dimecres, 24 Maig 2017

  Lo que explica protagores es que tenim habilitats robades pels deus, som com un tipo d'animal superior als altres,gracies aixo podem ser racionals, tambe tenim politica robada pels deus i raonar.Hem tingut aquesta habilitat perque no volien els deus que nosaltres, els humans, no ens extinsimla vergonya i la justicia formen part de la moral, aquestes dos habilitats que tenim s'anomena politica.

  Text corretgit.

 • Berta Llagostera Ibáñez
  Berta Llagostera Ibáñez Dimecres, 24 Maig 2017

  En aquet text , el autor ens explica una versio dels mites de promateu. Per entendre millor el que s'ha esta dient es que els homes son diferents que els animals. El mite lo que diu es que l'esser huma te unes qualitats. Com per exemple , els homes tambe tenen unes qualitats però son diferents entre ells. En el tetx diu que Zeus s'encaregar i ajudar a que tots a preguin a viure junts i a que poguin resoldre els seus problemes junts. En concluiso de tot aixo es que el mite lo que vol aconseguir o intentar es explicar com va funcionar tot el desenvolupament relacionat amb la politica.

 • Alexandra de Olano Corberó
  Alexandra de Olano Corberó Dimecres, 24 Maig 2017

  El text del mite de Prometeu parla de l'ésser humà que és un ésser creador i és l'unic ésser que pot entendre el món com una cosa creada i ser creat vol dir que hi ha tècnica. La tècnica és una característica divina, per això ens trovem per sobre dels animals però per sota dels deus. La justicia i la vergonya són virtuds, la justicia diferència el be del mal i la política, la vergonya i la justicia fan que poguem conviure.

 • Nicolas de Querol Suarez
  Nicolas de Querol Suarez Dimarts, 23 Maig 2017

  El que ens vol explicar Protàgores amb aquest mite és perquè els éssers humans i els animals som diferents. El perquè és que, a diferència dels animals estem dotats de facultats divines que ens fan evolucionar . Al principi els Déus ens van donar la tècnica per estar en equilibri amb la resta d'animals; però això era insuficient ja que hi havia un desequilibri entre els humans . Per compensar la balança Zeus ens va donar la política i els sentiments perquè poguèssim raoonar els nostres actes i pensar si eren correctes o no. Amb aquestes facultats els Déus van aconseguir posar en equilibri humans amb humans però van fer que aquests fossin superiors als animals degut a les seves facultats.

 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dimecres, 28 Juny 2017

Entrades Relacionades

No post has been created yet.

Login Alumno