Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

Deure

Publicat per a a ESGPENSAMENT
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 5128
 • 8 Comentaris
 • Imprimeix

Llegiu el text següent i expliqueu què és el deure. Expliqueu també si esteu d'acord amb l'autor i per què. Feu servir exemples.

«Entenc que la mentida és simplement una declaració intencionadament falsa dirigida a un altre home. Una declaració com aquesta és una mentida independentment de si perjudica o no algú. O, dit d’una altra manera, una mentida sempre perjudica algú, encara que no sigui una persona concreta; les mentides perjudiquen sempre la humanitat en general, perquè destrueixen la base de les normes socials [l’obligació de dir la veritat]. Fins i tot una mentida pietosa, una mentida que persegueixi un fi bo, pot merèixer el càstig d’un jutge (...) Si, per exemple, algú es proposa cometre un assassinat, i tu ho vols impedir mitjançant la mentida, seràs responsable de les conseqüències d’aquesta mentida [tingues present que les conseqüències no sempre són el fi que el teu acte buscava]. Però si sempre ets sincer no ets responsable de les conseqüències imprevistes d’aquesta sinceritat, siguin quines siguin.

Suposa per protegir algú que s’amagava d’un assassí a casa teva, has mentit quan aquest assassí t’ha preguntat si hi era. Suposa també que el teu amic havia advertit la presència de l’assassí, i ha fugit per la porta del darrere. Potser si haguessis dit la veritat l’amic hauria fugit mentre l’assassí el buscava a casa teva. Però l’assassí, convençut que no menties, topa amb el teu amic a la part del darrere quan ja marxava i el mata. En aquest cas, se’t pot considerar responsable de la mort del teu amic, fins i tot si no sabies que fugia.

En general, qui menteix, per bondadosa que sigui la seva intenció, és responsable de les conseqüències dels seus actes, per més imprevistes que puguin ser. Ja que la sinceritat és un deure que ha de considerar-se com la base de tots els altres deures dels homes en societat, perquè la norma segons la qual cal acomplir els deures, si s’admet cap excepció a ella, esdevé dubtosa i inútil. Ser sincer és, per tant, un sagrat manament de la raó, incondicionalment exigit i no limitat per cap conveniència.»

 

KANT, I. Sobre un presumpte dret de mentir per filantropia (adaptació lliure)

Tagged in: Ètica

Comentaris

 • deuresestiu Sant Gregori
  deuresestiu Sant Gregori Dimarts, 08 Agost 2017

  MATEU Serra Más
  Kant ens explica en aquest que es el deure utilitzant diferents ejemples del que es la mentida envers la veritat.Per Kant la mentida te consequencies, ja que l´ home te el deure de dir siempre la veritat.Pero crec que hem de saber distinguir entre mentides piadoses i mentides que si poden portar consequencies dolentes.Podem diré una mentida per intentar no freír a algu estimat,jo crec que aleshores apuesta mentida estaría justificada, ja que no no fem de mala fe. Crec que hauriem de intentar ser sincers,pero tambè crec que de vegades ens Podem veure obligará a día una mentida, per anudar a un amic, per no freír un familiar...

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimecres, 09 Agost 2017

  Prou bé

 • deuresestiu Sant Gregori
  deuresestiu Sant Gregori Dimecres, 26 Juliol 2017

  Kant ens justifica la necessitat de no ultilitzar la mentida com a recurs, ja que mai saps les consequencies de fer-ho.
  Utilitzant un exemple com el del text, ens adverteix que una mentida (bondadosa o no) es semnpre una mentida i aconsella l'ús de la veracitat/sinceritat en tots els nostres actes.

  Jordi Escaler

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimecres, 09 Agost 2017

  Els comentaris han de ser una mica més elaborats, Jordi. Ànims!

 • deuresestiu Sant Gregori
  deuresestiu Sant Gregori Dimarts, 18 Juliol 2017

  Aquest text és de Guillermo Cabrera

  En aquest text Kant utilitza l'exemple de la mentida en vers la veritat per explicarnos que es el deure. Segons el filosof , la sinceritat es el deure dels deures, la base de tots ells. Per Kant la mentida te consequencies encara que sigui pietosa i l'esser humà te la obligtacio (deure) de dir sempre la veritat. Per tant per deure entenem com a algo que s'ha de fer ja que esta manat per la raò. No estic molt d'acord amb l'autor i la seva visió un pel estricte perque hi han mentiras pietoses que estan justificades per la seva bona intenció, com ara, dir-li a un amic que esta grass que te bon especte

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimarts, 25 Juliol 2017

 • deuresestiu Sant Gregori
  deuresestiu Sant Gregori Diumenge, 16 Juliol 2017

  En aquest text Kant utilitza l'exemple de la mentida en vers la veritat per explicarnos que es el deure. Segons el filosof , la sinceritat es el deure dels deures, la base de tots ells. Per Kant la mentida te consequencies encara que sigui pietosa i l'esser humà te la obligtacio (deure) de dir sempre la veritat. Per tant per deure entenem com a algo que s'ha de fer ja que esta manat per la raò. No estic molt d'acord amb l'autor i la seva visió un pel estricte perque hi han mentiras pietoses que estan justificades per la seva bona intenció, com ara, dir-li a un amic que esta grass que te bon especte.

 • Ignasi Lasheras Quintas
  Ignasi Lasheras Quintas Dimarts, 25 Juliol 2017

  Si no accedeixes amb el teu perfil ni signes el comentari no puc saber qui ets...

 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dijous, 17 Agost 2017

Entrades Relacionades

Login Alumno